Uluslararası Ceza Mahkemesi Kongolu milislerin komutanı Thomas Lubanga'yı 2002-2003 yıllarındaki savaş sırasında, çocuk askerleri silah altına almak ve savaşta kullanmaktan suçlu buldu.

Bu karar, 10 yıl önce kurulan mahkemenin verdiği ilk hüküm oldu. Lubanga hakkındaki ceza daha ilerki bir oturumda belirlenecek. Thomas Lubanga'nın ömür boyu hapis cezasına çarptırılması olası. Mahkeme, ölüm cezası kararı veremiyor.

Thomas Lubanga, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki altın yataklarıyla zengin olan bölgede etnik gruplar arasındaki çatışmalarda bir isyancı grubun lideriydi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kuzeydoğusundaki İturi bölgesinde, Hema ve Lendu grupları arasındaki çatışmalarda 60 binden fazla insanın öldüğünü belirtiyor.

Mahkeme, Lubanga'yı, bazıları 9 yaşında olan çocukları, özel muhafız, seks kölesi ve savaşçı olarak kullanmakla suçladı.

Mahkemenin üç yargıcı, Kongolu Yurtseverler Birliği ve silahlı kanadının lideri olan Lubanga'nın, 15 yaşından küçük çocukların silah altına alınması ve savaş cephesinde kullanılmasından sorumlu olduğunu gösteren yeterli kanıtlara sahip olduklarını bildirdiler.

2005 yılında göz altına alınan Lubanga, hakkındaki üç suçlama için temyiz başvurusunda bulunma hakkına sahip.

BBC'nin Lahey'deki muhabiri Anna Holligan, Lubanga'nın mahkeme tarafından suçlu bulunmasının savaş mağdurları ve ailelerine tazminat alma hakkı kazandıracağını kaydediyor.

Uluslararası Suç Mahkemesi, Lubanga'dan başka diğer üç kişinin de, bundan 10 yıl önce İturi bölgesindeki etnik çatışmalar sırasında savaş suçu işlediklerine karar verdi.




BBC Türkçe