Zintan milis kuvvetlerinin lideri Ajami el-Ateri, BBC'ye yaptığı açıklamada, Perşembe günü gözaltına alınan dört kişinin 45 gün sürecek soruşturma boyunca cezaevinde tutulacağını açıkladı.

Delegelerden biri olan avukat Melinda Taylor, Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'ye gizlice belge aktarmakla suçlanıyor.

Zintan milisleri Kasım ayından bu yana Seyfülislam Kaddafi'yi gözaltında tutuyor.

Zintan lideri El Atari, savunma bakanlığı ve savcılık emriyle sözkonusu dört kişinin cezaevine gönderildiğini bildirdi.

BBC'den Rana Cevat, Libya Dışişleri Bakanlığı'nın 45 günlük gözaltı süresini doğruladığını, fakat dört kişinin hâlâ misafirhanede tutulduğunu belirtti.

Şifreli mektup

Avustralyalı yetkililer, Avustralya vatandaşı olan Taylor'u görmek için konsolosluk izni ve tutuklanma nedeni konusunda açıklama talep ettiklerini bildirdi.

Avustralya Başbakanı Julia Gillard gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya hükümetinden Taylor'ın gözaltı süresini kısaltmalarını istediklerini söyledi.

Pazar günü Libya'ya gelen yeni ICC ekibi, sözkonusu dört kişinin serbest bırakılmasını sağlamaya çalışıyor.

Seyfülislam Kaddafi'yi gözaltında tutan milisler, ICC delegelerinin Kaddafi'ye belge aktarmaya çalıştığını; bunlar arasında şu anda Mısır'da bulunan güvenilir bir Kaddafi yanlısının mektubunun da bulunduğunu bildirdi.

Libya'nın ICC elçisi Ahmet el Cihani AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, mektupta yalnızca göndericinin ve alıcının anlayabileceği şifreli bazı çizim ve sembollerin bulunduğunu söyledi.

Geçen Kasım ayında Libya'yı terketmeye çalışırken milisler tarafından yakalanan Seyfülislam Kaddafi, ICC tarafından insanlık suçu ile suçlanıyor.

Libya'daki geçici hükümet bugüne kadar Kaddafi'nin Hollanda'daki ICC mahkemesinde yargılanması için teslim edilmesi taleplerini reddetmiş; bunun yerine Libya mahkemelerince yargılanması gerektiğini belirtmişti.




BBC Türkçe