Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Hakimler Konseyi, "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek" iddialarıyla tutuklu olarak yargılanması devam eden Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Voyislav Şeşely'in "sağlık sorunları" nedeniyle geçici olarak serbest bırakılması için Sırbistan ve Hollanda'dan garanti istedi.

Hakimler Konseyi, son günlerden sağlık durumu kötüleşen Sırp siyasetçinin geçici olarak serbest bırakılması ve tedavisinin Sırbistan'da sürdürülmesi için inisiyatif başlattı.
ICTY Sözcüsü Magdalena Spalinska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırp ve Hollandalı yetkililerin bugün saat 18.00'e kadar Şeşely'in serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yapmaları gerektiğini ifade etti.

Şeşely'in sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine mahkemenin böyle bir girişim başlattığını belirten Spalinska, "Hakimler Konseyi, Hollanda ve Sırbistan'ın Şeşely'in Sırbistan'da tedavi görmek üzere geçici olarak serbest bırakılması konusundaki görüşlerini istedi. Aynı zamanda, Sırbistan hükümeti, Şeşely'in bu ülkede tedavi görmesi durumunda, Lahey'e geri döneceğine ve savaş kurbanları ile tanıklarla herhangi bir iletişim kuramayacağına dair garanti vermeli" diye konuştu.

SIRBİSTAN'DAN İCTY'YE GARANTİ

Aynı zamanda ICTY ile İşbirliği Konseyi Başkanlığı görevini yürüten Sırbistan Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç, Şeşely'in geçici olarak serbest bırakılarak Sırbistan'da tedavi görmesine ilişkin, Sırp hükümetinin her türlü garantiyi vermeye hazır olduğunu belirtti.
 Lyayiç, ICTY'nin talebine verdiği cevapta, Voyislav Şeşely'in ICTY Hakimler Konseyi'nin şartlarını kabul etmesi durumunda, Sırbistan hükümeti olarak gerekli garantiyi vermeye hazır olduklarını ifade etti.

 Geçtiğimiz günlerde Şeşely'i ziyaret eden Tıbbi Danışmanlar Kurulu üyeleri, Şeşely'in sağlık durumunun ciddi olduğunu ve hayati tehlikesinin bulunduğunu açıklamıştı.
Şeşely'in daha önce, kalın bağırsak ve karaciğer kanseri olduğu tespit edilmişti.

VOYİSLAV ŞEŞELY KİMDİR?

 Adı daha sonra Sırp Çetnik Hareketi'ne dönüştürülen Sırp Yenileme Partisi'ni 1990 yılında kurarak siyasete giren Şeşely, partisinin eski Yugoslavya yönetimince yasaklanmasının ardından 1991 yılında Sırp Radilkal Partisi'ni kurdu.

 "Büyük Sırbistan" ideolojisinin öncülerinden biri olarak kabul edilen ve "tüm Sırp topraklarını birleştirmeyi" hedefleyen Şeşely, 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nda Saraybosna, Mostar ve Zvornik şehirlerinde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek, sivil halkı göçe zorlamak, Sırp olmayan halklara yönelik işkenceleri desteklemek, işkence etmek, öldürmek ve bu tür eylemlerin emrini vermek gibi suçlardan yargılandı.

Şeşely, 2003 yılında Lahey'e getirildikten sonra 2007-2012 yılları arasında ICTY tarafından yargılandı. Yargılanması 2012 yılında tamamlanan Şeşely hakkında henüz bir karar verilmedi.