AZAMAT DAMİR, BAYRAM AYDIN - MÜNİH

Almanya’da Federal Hükümet ve bakan seviyesinde gelen çağrılardan sonra ülkenin tanınan hukukçuları da yabancı basının 8’i Türk 10 kişiyi katleden ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü duruşmalarına giremeyecek olmasını eleştirdi. Anayasa Mahkemesi eski hakimi Winfried Hassemer, dava hakimlerinin “çok az pragmatik ve siyasi düşündüklerini” söylerken, ceza hukuku uzmanı Prof. Klaus Volk da mahkemedeki “incelikli davranma eksikliğinden” yakındı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise daha sert sözler kullanarak bu “bağnaz tutumun” düzeltilmesinin, mahkemenin bağımsızlığını hiçbir şekilde kısıtlamayacağını ifade etti. 
NSU terör hücresinin hayattaki üyesi Beate Zschaepe ve diğer zanlıları yargılayacak Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin duruşmaları yabancı basın mensuplarına kapatma kararını geçen hafta Federal Hükümet üstü kapalı eleştirmişti. Haftalık haber dergisi Der Spiegel’e konuşan Hassemer, “Mahkeme, uluslararası kamuoyunun takip ettiği bir davada başka bir uygulamaya başvursaydı iyi olurdu.” dedi. Volk ise mahkemenin uygulayacağını söylediği ‘kim önce gelirse prensibi’nin haksız olduğunu, mahkemeyle daha sıkı irtibatta olma ihtimali daha yüksek olan yerel medya ile yabancı medyayı aynı seviyede tutmanın yanlış olduğunu ifade etti.

NSU, 2000 ila 2011 yıllarında gerçekleşen 8 Türk ve 1 Yunan göçmenin yanı sıra bir de Alman kadın polis memurunun cinayetleri, iki bombalama olayı ve pek çok banka soygununun sorumlusu tutuluyor. Münih’te 17 Nisan’da başlayacak davanın görüleceği salon 230 kişi kapasiteli ve iki katlı. İlk katta davalı, davacılar, avukatlar ve hâkimler yer alacak. İkinci katta ise 50’si gazeteci olmak üzere 100 kişi oturacak. OLG Münih’in yaptığı akredite işlemleri sonucunda seçilen 50 gazeteci arasında Türk gazeteci bulunmuyor. Mahkeme Başkanı Karl Huber tepkilere rağmen akreditasyon işlemlerinin yeniden yapılması veya oturum salonundan basın odasına canlı yayın yapılması gibi teklifleri de geri çevirmişti.