ANKARA - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurmaya "çok hevesli" olmadıklarını ancak yeni yerleşim birimlerinin inşasını sürdürmesi durumunda bu seçeneğini kullanabileceklerini söyledi.

Abbas, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Filistin'in Uluslar arası Ceza Mahkemesi'ne başvurup başvurmayacağı sorusunu yanıtladı.

Abbas, 29 Kasım'da elde ettikleri statü ile ihtisas sahibi bütün örgütlere başvurma hakkını kazanmış olduklarını hatırlatarak, "Biz aslında eğer İsrail uluslararası meşru durumlara bağlı kalırsa bu mahkemeye başvurmaya çok hevesli değiliz. Ama buna bağlı kalmadığının en önemli göstergesi yerleşim birimlerini devam ettirmesi" dedi.

İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim birimleri inşa etmesinin "kırmızı çizgileri" olduğunu belirten Abbas, İsrail'in bu girişimlerine devam etmesi durumunda Ceza Mahkemesi'ne başvurmanın da uygulayacakları metotlar arasında belki yer alabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de BM'de Filistin'e üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazandıran oylamadan İsrail'in ders alması gerektiğini söyleyerek, İsrail'in yerleşim birimleri inşasından vazgeçmesi gerektiğini çünkü bunun ateşle oynamak olduğunu bildirdi.




Reuters