Ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı isyancıların bağımsızlık ilan etmesinden saatler sonra, komşu ülkelerin bakanlarıyla görüşen Sanogo, anayasal düzene geçilmesi konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Anlaşmayı okuyan Sanogo, Mali Anayasası'nın 36. maddesi uyarınca ulusal meclis başkanının, iktidar boşluğunda geçici devlet başkanı olarak görev yapacağını, yeni seçimlere gidecek geçici hükümeti kuracağını belirtti.

Ancak varılan anlaşmada 21 Mart'ta darbe yapan askerlerin gelecekteki rolüne değinilmedi, sadece darbeci askerlere tam dokunulmazlık verdiği kaydedildi. Ayrıca anlaşmada meclis başkanının ne zaman göreve başlayacağı, yeni seçimlerden önceki geçiş döneminin ne kadar süreceği ise netleşmedi.

Ulusal Meclis Başkanı Dioncunda Traore, hükümetin, ülkenin kuzeyindeki Tuareg isyancılarıyla yeterince mücadele edemediği gerekçesiyle yapılan darbenin ardından ülkeden kaçmıştı.

Görüşmelere katılan bir üst düzey yetkili, Traore'nin büyük olasılıkla bugün ülkeye döneceğini söyledi.

Açıklamayı yaparken Sanogo'ya eşlik eden Burkina Faso Dışişleri Bakanı Djibrill Bassole de Mali'nin komşularının bu hafta uygulanmaya başlayan yaptırımları kaldırmayı kararlaştırdığını belirti. 





Cnn Türk