Bunlardan bazıları özellikle programların gerçek ihtiyaçlara uymadığı, büyük olması gereken yerlerin çok küçük, küçük olabilecek yerlerin ise devasal olması gibi eleştiriler sıkca duyulur oldu.


Türk adalet tarihi ilk kez Silivri’de olduğu gibi “kampüsler” gördü. Hemen akabinde de güçlerin paylaşımı ilkesinin zayıfladığı kontrolun azaldığı bir döneme girdik. Bu dönem bizim adalet sistemimiz açısından çok sayıda geriye dönüşün yanı sıra özellikle adalet sarayları ile hatırlanacak.


Tüm bunlar dünyanın değişik yerlerinde, bin yıla yaklaşan demokrasi ve adalet geleneklerinin kaldıramayacağı gelişmeler bunlar.


Onların adalet sarayları da zaten dünyanın en büyük adalet sarayları değil.


Buna karşılık dünyanın en köklü adalet geleneklerine sahipler.

Manchester Sivil Adalet Merkezi

Mimari: Denton Corker Marshall
Yer: Manchester, İngiltere
Proje Sahibi: Majestelerinin Mahkeme Servisi
Kiracı: Kuzey Batı Adalet Bakanlığı
Proje Alanı: 34.000 m²
Proje yılı: 2008

Uluslar arası bir mimari proje yarışmasıyla elde edilen projenin uygulamasıyla ortaya çıkan yapı, aynı zamanda Kuzey Batı İngiltere Adalet Bakanlığının da merkezi. 19.yüzyıl Kraliyet Adalet Saraylarından bu yana inşa edilmiş en büyük mahkeme Kompleksi.








Yapı yaklaşık 34000 m2 kullanım alanı sunmakta. 15 katlı ve 47 mahkeme salonunu, 75 danışman ofisini, ofisleri ve destek hizmetlerini barındırmakta.












Dışarıdan, mahkeme salonlarını ve onlara nasıl erişilebileceğini göstermekte. Yapı kentin bir parçası ve kent de yapının bir bölümü… Mahkemeler ve bürolar uzun dikdörtgen biçimlerde tasarlanarak her döşeme katına yerleşmekte, cephelerde boşlukların dolulukların oluşmasını sağlamakta. Yan cephelerde bu elemanlar, dinamik ve ayırt edici bina profili oluşturmakta. Güçlü heykelimsi ifade ile ışık ve gölge oyunları yapmakta. Derinlik ve kompeksite duygusu vermekte. Mimari dil açısından mahkemelerin kapalı ve yasak bölgeler değil, açık ve erişilebilir yerler olduğu anlatılmakta.


Yapı kent ölçeğinde adaletin yerini simgelemekte, doğu cephesi ise diğer hiçbir yapıda olmadığı kadar adaletin açıklığını, şeffaflığını göstermekte.





































Manchester Sivil Adalet Merkezi ileri çevre duyarlı tasarım prensiplerini kullanmakta. Güneş ekranları, doğal havalandırma sistemi onun sürdürülebilir tasarım için bir örnek teşkil etmesini ve BREEAM standardı mükemmellik ödülü ile ödüllendirilmesinin sağlamakta.



Yapı çok sayıda mimari ödülü kazanmış, bunlar arasında İngiltere Kraliyet Ulusal Mimarlık ödülü ve RIBA sürdürülebilirlik ödülü de bulunmakta.



Kaynak:5osA
çeviri: mimdap