Hüsnü Mübarek, halk ayaklanmasının ardından yine halkın baskısıyla, göstericilerin öldürülmesi için güvenlik güçlerine ateş açılması emrini vermek, ülke kaynaklarını zarara uğratmak ve rüşvet suçlamaları ile Kahire Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başlamıştı.

Mübarek'in yargılanma süreciyle ilgili AA'ya çarpıcı açıklamalarda bulunan Arap Yargı ve Avukatlar Özgürlük Merkezi Başkanı Nasır Emin, Mübarek'in idam edileceğine inanmadığını belirterek, Mübarek davasıyla ilgili iddianamenin, araştırılmadan, hızlı bir şekilde hazırlandığını ileri sürdü.

İddianamede kanıtların, tanıkların ve suçlamaların yetersiz olduğunu öne süren Emin, "Mübarek bu davadan beraat ederse kimse şaşırmasın" dedi.

Mübarek davasının söz konusu yetersizliklerden dolayı düşebileceğini iddia eden Emin, "Bu davada çok tehlikeli bir şey var. Mübarek davasında her şey belirsiz. Cinayetleri işleyenler ortada yok. Göstericilere ateş açanlar tam bilinmiyor. Delil yetersizliği ve belirsizlikten dolayı Mübarek davası düşebilir" diye konuştu.

Mısır Ceza Kanunu'nun 17. maddesinin hakime cezanın derecesini belirleme yetkisi verdiğini anlatan Emin, bu maddenin hukuk çevrelerince "Merhamet Kanunu" olarak nitelendirildiğini ifade etti.

Merhamet Kanunu gereğince hakimin, suçlunun cezasını bir kademe hafifletme yetkisine sahip olduğunu söyleyen Emin, Mübarek'in idam cezası alması halinde ve mahkemenin bu kanunu uygulaması durumunda cezanın ömür boyu hapse çevrilebileceğini ileri sürdü.

Mısır'ın idam cezasını sıklıkla uyguladığını, örgütlerinin ülkede idamın kaldırılması için çaba sarf ettiğini vurgulayan Emin, "Mısır'da bugüne kadar 80 yaşının üzerinde idam edilen kişi sayısı bir ya da ikiyi geçmez. Kanun 'yaşlılar idam edilmez' diye bir şey söylemiyor. Ama mahkeme yaş durumunu göz önüne alarak hüküm verir. Biz olasılıklar üzerine konuşuyoruz. Benim genel görüşüm ise Mübarek'in idam edilmeyeceği yönünde" diye konuştu.

Mübarek'in davası 3 Ağustos'ta başladı. Bugüne kadar yapılan duruşmalarda mahkeme, Mübarek'in göstericilere ateş açılması için güvenlik kuvvetlerine talimat verip vermediği konusuna yoğunlaştı. İddianamenin okunmasının ardından Mübarek, suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini söyledi.

Mübarek'in yargılanmasına, gösteriler sırasında öldürülen protestocuların avukatlarının reddi hakim talepleri dolayısıyla ara verildi.

Mısır Yüksek Askeri Konseyi Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, mahkemeye, Mübarek'in güvenlik kuvvetlerine göstericilere ateş açılmasına ilişkin emir vermediği şeklinde ifade verdiğini açılamıştı.

Mübarek'in mahkeme sürecini dikkatle takip eden muhalifler ise olaylar sırasında güvenlik güçleri tarafından öldürülen yakınlarına karşılık Mübarek, oğulları ve eski İçişleri Bakanı Habib El Adli'nin idam edilmesini istiyorlar.


AA