Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Milletvekili Mustafa en-Neccar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devrik düzenin önde gelen temsilcilerinin adil bir şekilde yargılanmasını sağlamak için, 30 yıl boyunca işledikleri siyasi suçlarla uyumlu ''devrim adaleti'' başlığı altında yasa tasarısı sunduğunu, tasarının Mısır Parlamentosu tarihinde bir ilk olduğunu belirtti. 

En-Neccar, yasa tasarısını, ''devrim adaleti yasası''nı ''devrimi korumaya dayalı, Mısır'ın dikta rejiminden özgürlük ve onur devletine geçişini temin eder'' olarak tanımladı. 

Yasa teklifine göre, ''sorgulama ve adalet'' ismiyle hakimlerden ve kanaat önderlerinden oluşan heyet kurulacağını bildiren En-Neccar, heyetin, 1981 yılından yeni seçilen cumhurbaşkanının görevi teslim alacağı güne kadar, geçmiş dönemde işlenmiş olan suçlarla ilgili şikayet ve ihbarları kabul etmesini öngörüldüğünü ifade etti. 

En-Neccar, ''Kamu mallarının yağmalanması, işkence veya kanun dışı öldürme suçları, tutuklular ve diğer ekonomik veya cinayet suçlarıyla ilgili'' başvuruları kabul etme yetkisine sahip söz konusu ''sorgulama heyeti''nin, herkesi ve her makamı ifade vermeye çağırma yetkisinin bulunacağını, suç isnat edilen kimseleri mahkemeye sevk edebileceğini kaydetti. 

Öte yandan Mübarek ve yardımcıları hakkındaki mahkeme kararına şiddetli tepki gösteren Mısır Meclis Başkanı Saad el-Kettani, ''devrim şehitlerinin hakkını almak için kısas yapılması gerektiğini'' söyledi. 

El-Kettani, pazar günü parlamentoda ''Meclis Mısır halkına şehitlerin ve yaralıların haklarını korumayı ve onların intikamını almayı devrimin hedefine ulaşması için verimliliği sürdürmeyi taahhüt ediyor'' diye konuştu. 

Asale Partisi Milletvekili Memduh İsmail ise meclisteki konuşmasında, mahkeme kararlarını ''Mısır yargısına bir hakaret'' olarak nitelendirdi. ''Bu kararlara itiraz ediyorum çünkü bu bir siyasi mesajdır ve mahkemenin bu kararı böyle çirkin bir şekilde almaması gerekirdi'' diyen İsmail herhangi bir avukatın karara itiraz ederek Mübarek'e ve Adili'ye beraatlerini hediye olarak sunma yolunu açabileceğine dikkati çekti.




Zaman