Açıklama, daha önce iki ayrı ziyarette Mısır'da arabuluculuk çalışmalarında bulunan Catherine Ashton'ın sözcüsünden geldi. Sözcü "şiddetin çözüm getrimeyeceğini tekrarlıyor ve mısırlı yetkililere itidal çağrısı yapıyoruz" dedi.

Almanya'dan tepki

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Mısır'da tüm taraflara diyalog çağrısında bulundu.

Westerwelle, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Mısır'daki duruma dikkati çekerek, tüm siyasi güçlere diyaloğa ve müzakereye geri dönmeleri çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Mısır'da şiddetin ve kan akıtılmasının engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Westerwelle, ivedilikle tüm siyasi güçlerin dahil olduğu bir siyasi sürece geri dönülmesi gerektiğini kaydetti.

İngiltere

İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alistair Burt, Mısır'da her zamankinden daha acil itidal ve diyaloğa ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Burt, resmi twitter hesabında, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesiyle ilgili "Kahire'de bugün devam eden, ölümlere ve yaralanmalara neden olan olaylardan derin endişe duyuyorum. Her zamankinden daha acil itidal ve diyaloğa ihtiyaç var" diye yazdı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, Mısır'dan gelen haberlerden derin endişe duyduğunu kaydetmişti.

Alistair Burt geçen ay Mısır'da temaslarda bulunmuş, hem Müslüman Kardeşler'in hem de geçici hükümetin yetkilileriyle görüşmüştü. Burt, Müslüman Kardeşler'in siyasi sürecin içerisinde yer alması gerektiğini vurgulamış, taraflara itidal çağrısında bulunmuştu.

İran medyası: Katliam

İran medyası, ordunun darbe karşıtlarına yönelik, katliama dönüşen müdahalesine geniş yer verdi.

İran resmi haber ajansı IRNA, "Mısır güvenlik güçleri Mursi taraftarlarına müdahale etti" başlığı ile verdiği haberde, Müslüman Kardeşler'in internet sitesindeki açıklamalarına dayanarak, müdahale sonucu yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve binlerce Mısırlı'nın yaralandığını yazdı. Haberde, güvenlik güçlerinin Mursi taraftarlarına ateş açması ve gösteri meydanında bulunan çadırları yakması sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce kişinin yaralandığı da ifade edildi.

Mısır'daki müdahaleye en fazla yer veren Fars haber ajansı ise "Taşa karşı kurşun yağmuru" başlını kullandı. Ajans, sağlık ekiplerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda 120 kişinin öldüğünü, 2 bin kişinin ise yaralandığını yazdı. Mısır'daki gelişmeleri dakika dakika yayınlayan ajans, Mısırlıların müdahaleden sonra da direnişlerine devam ettiğini kaydetti.