Mısır İdari Mahkemesi'ndeki “Devlet Hukuk Heyeti”nin tavsiyesinde, partinin yasadışı bir örgütü temsil ettiği belirtildi.

Adli kaynaklar, tavsiye kararının, Siyasi Parti İşleri Komitesi’nin HAP'ı tescil kararının iptali ve partinin kapatılması için bir Mısırlının yaptığı başvuru doğrultusunda alındığını bildirdi.

Heyetin ilettiği tavsiye kararı 19 Ekim'deki duruşmada görüşülecek. Tavsiye kararının bağlayıcı olmadığı belirtilirken, mahkemedeki ilgili komitenin tavsiyelerinin “devlet güvenliği” doğrultusunda alındığı, bu yönüyle genelde dikkate alındığı ifade ediliyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, HAP Sözcüsü Hamza Zuba, tavsiye kararı ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Şu an tavsiyenin bağlayıcı bir durumu yok ancak askerin egemenliğindeki yargıdan her davranışı bekliyoruz. Bu sadece İhvan'a değil ülkedeki demokrasi ihtimallerine yapılmış darbelerdir. Siyasi tarihi böylesi güçlü ve halkın desteklediği bir yapı, yasaklamalarla sindirilemez. Abdunnasır ve Mübarek sindiremediyse Sisi de sindiremeyecektir.”

YASAK KARARI TEMYİZDE

Bu arada Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin kararı temyize götürdü.

AA muhabirine konuşan yargı kaynaklarının verdiği bilgiye göre, İhvan'ın Hukuk Komisyonu yetkilisi Osman el Hatib, davanın iptalini içeren itiraz dilekçesini ilgili üst mahkemeye sundu. Dilekçede, mahkemenin İhvan'la ilgili verdiği kararın iptali talep edildi.

Mısır'da 3 Temmuz'da yapılan askeri darbeyle Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılmasndan sonra açılan ve geçen ay sonuçlanan davada, "İhvan'ın ve ilgili tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması ve derneğe ait taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulması" kararı verilmişti.

Mısır Bakanlar Kurulu, söz konusu kararın ardından İhvan'ın el konulan mallarını denetlemek üzere milletvekillerinden ve ilgili heyetlerden oluşan bir komite kurulmasını kararlaştırmıştı.