(Erhan Merttürk / CNN TÜRK / Berlin) -- Alman Federal Meclisi tatilde olmasına rağmen İspanya'ya yardım konusunda bir araya geldiği özel oturumda, sünnet konusunda da yasa çıkartılması için ilk adımı atıyor.

Yahudilerde dini zorunluluk gereği, erkek çocuklar ilk 8 günde sünnet ediliyor. Almanya'nın aldığı sünnet yasağı kararına en sert tepki de Yahudilerden geldi. Avrupalı Yahudi Hahamlar bu yasağı "Nazi Soykırımından sonra Avrupa'da Yahudilere yapılan en büyük zulüm" olarak değerlendirdi.

Hristiyan Demokrat Partili Başbakan Angela Merkel'in "Almanya'nın dünyada Yahudilere sünneti yasaklayan tek ülke olması kabul edilemez" açıklamasının ardından krize siyasi bir çözüm arayışı başladı. 

Bu süreçte ne Türkiye'den ne de Almanya'daki Müslüman örgütlerden yasağa yönelik büyük bir tepki gelmedi. 

Müslümanlar Yahudilere dua etsin çünkü…

Financial Times Deutschland gazetesinin yorumcusu Elke Spanner, sünnet yasağına Yahudilerin tepkisi sonrası Almanya'nın acil çözüm için çaba sarfetmesine dikkat çekti ve şu saptamada bulundu: "Yasak sadece Müslümanlar için olsa ve yahudileri bağlamasa, meclis bu kadar hızlı bir karar almaz ve sünnet Almanya'da yasak olarak kalırdı." 

Mahkemenin aldığı bir kararı siyasetçilerin yasayla önlemeye çalışmasını eleştiren Spanner, "Hukuk yolları tükenmeden böyle bir adımın atması yanlış. Politik hassasiyet, demokratik temelleri sarsmamalı" yorumunda bulundu. 
 
Spanner daha önce Almanya'nın, helal kesim ve okullarda öğretmenlerin başörtüsü takmasını yasaklayan kararlar aldığını örnek gösterdi ve dini gelenekler konusunda yeni talepler olabileceğini yazdı. 

Mecliste uzlaşma sağlandı

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) sünnet yasağını kaldıracak ortak bir metin üzerinde uzlaştı. Yeşiller Partisi ise bu kadar hızlı şekilde bir yasa çıkartılması noktasında çekinceleri olduğunu açıkladı. Yeşiller'den Voker Beck "Herşeyin oldu bittiye getirilmesine anlam veremiyorum" dedi.  

Üzerinde uzlaşılan metin, bugün özel oturumda toplanan Alman Federal Meclisi Bundestag'a sunulacak. Partilerin üzerinde uzlaştığı metinde "çocuğa gereksiz acı çektirilmediği sürece dini gerekçeli sünnet serbesttir" ifadesi yer alıyor. 

Almanlar sünnete karşı

Alman Haber Ajansı DPA'nın yaptırdığı araştırmaya göre Almanların yüzde 45'i sünnetin ülkede yasak olarak kalmasını istiyor. Ankete katılanlar Yahudilerin yüzyillardır Almanya'da uyguladığı bu dini ritüelin yasaklanmasının doğru bir adım olduğu yorumunda bulunuyor. 

Almanların yüzde 55'i ise Almanya'nın dünyada Yahudilere sünneti yasaklayan tek ülke olmasının yurtdışındaki imajinı zedelemeyeceği görüşünde. Ankete katılanların yüzde 83'ü de eski dini geleneklerin günümüzde birebir uygulanmasının gerekmediği fikrini savundu.