Campbell, davayla bağlantısının nedeni olan hediye elmaslarla ilgili olarak Güney Afrika'dayken kendisine "kirli görünümlü" birkaç küçük değerli taş verildiğini ama bunların kimden geldiğini bilmediğini söyledi.

Charles Taylor'ın 1997'de Campbell'a elmas hediye ettiği öne sürülüyor.

Taylor, elmas karşılığında, komşu ülke Sierra Leone'deki iç savaş sırasında cinayet, tecavüz ve yağmalama olaylarından sorumlu tutulan isyancılara silah satmakla suçlanıyor. Charles Taylor bu iddiayı reddediyor.

Savcılar, Campbell'ın vereceği ifadenin Taylor'ın isyancılarla "bağlantısını" kanıtlayabileceğini söylüyordu.

Hollanda'nın Lahey kentindeki duruşmada Campbell, "Birkaç küçük, kirli taş gördüm' dedi. Campbell, "Bunların elmas olduğunu nereden biliyorsunuz" sorusuna "Çünkü mücevher kutusundaydılar" diye yanıt verdi.

Naomi Campbell'a işlenmemiş elmaslar hediye edildiği iddiası, Amerikalı oyuncu Mia Farrow'un açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

'Elmasları hediye ettim'

Farrow'a göre, Campbell, eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın verdiği ve Taylor'la ünlülerin de katıldığı bir yemekte kendisine değerli taşlar hediye edildiğini söyledi.

Campbell, daha sonra bu taşları Nelson Mandela Çocuk Vakfı'na bağışladığını öne sürdü. Vakıf böyle bir hediye almadığını söylüyor.

Ünlü mankene kaç taşın hediye edildiği de belirsiz. Farrow'a göre, Campbell'a bir elmas verildi. Ama Campbell'ın eski ajansından Carole White altı taştan söz ediyor.

Campbell, bu duruşmada gönüllü olarak değil, mahkeme emriyle ifade verdi.

Sierra Leone'de 1991-2001 yılları arasındaki iç savaşta binlerce kişi hayatını kaybetti.

Kurbanlarının kollarını bacaklarını kesmekle nam salan Birleşik Devrimci Cephe Örgütü'ne silah satmakla suçlanan Taylor 2006'da tutuklandı ve Birleşmiş Milletler desteğindeki savaş suçları davası 2007'de başladı.





BBC