Venedik İstinaf Mahkemesi, Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu Nizamettin Toğuç'la ilgili olarak İtalyan avukatların zorunlu ikamet koşuluyla salıverilme istemine ilişkin kararı bir sonraki duruşmaya erteledi.

Toğuç, İtalya'da yakalanmasının ardından üçüncü kez hakim karşısına çıktı.

Venedik İstinaf Mahkemesi, Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu terör örgütü PKK'nın üst düzey isimlerinden 58 yaşındaki Toğuç'la ilgili olarak İtalyan avukatların zorunlu ikamet koşuluyla salıverilme istemine ilişkin kararı bir sonraki duruşmaya erteledi.

Duruşmada nöbetçi savcının, Hollanda vatandaşlığı da bulunan Toğuç hakkındaki iade talebinin değerlendirilmesi için zanlının cezaevinde tutulmasına gerek bulunmadığı, dolayısıyla salıverilmesinde sakınca olmayacağı yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. İtalyan avukatlar da Türkiye'nin iade talebinin mahkeme tarafından değerlendirileceği süreçte Toğuç'un zorunlu ikamete tabi tutulmasının yeterli olacağını savunarak, müvekkillerinin salıverilmesi taleplerini bir kez daha yinelediler. Türkiye tarafından hazırlanan iade dosyasının mahkemeye ulaştığına dikkati çeken yargıç ise savcı ve avukatların taleplerini karara bağlama işlemini, tarihi önümüzdeki günlerde belirlenecek yeni bir duruşmaya bıraktı.

Daha önce terör örgütünün başı Abdullah Öcalan'ın da avukatlığını yapan Arturo Salerni, bugünkü duruşma çıkışında, "Türkiye'nin iade dosyası mahkemeye ulaşmış durumda. Ancak bu dosyanın değerlendirilmesi hususunda müvekkilimizin cezaevinde bekletilmesinin şart olmadığına ilişkin kanaatimizi koruyoruz" dedi.

Salerni, "Müvekkilimizin kaçma riski yok. Dolayısıyla mahkemenin belirleyeceği bir karakola belirli aralıklarla imza verme koşuluyla salıverilmesi pekala mümkündür. En kötü ihtimalle Türkiye'nin iade talebinin mahkeme tarafından karara bağlanacağı süreç zarfında kendisinin zorunlu ikamete tabi tutulması da yeterli olabilir. Savcı da bugünkü duruşmada Toğuç'un salıverilmesini istedi" diye konuştu.





AA