‘Kırım Rusya’da kalacak’

Belçika Kralı Philippe ve Belçika Başbakanı Elio Di Rupoile birlikte savaşta hayatını kaybeden Amerikalıların mezarları başında saygı duruşunda bulunan Obama, Avrupalı liderlerle eski kıtanın yanı başındaki Ukrayna krizinin nasıl sonlandırılabileceğini konuştu. Obama, Kırım’ın Rusya’nın kontrolünde kalmaya devam edeceğini ise ilk kez kabul ederek “Bölgeden güç kullanarak çıkartılmaları yönünde bir beklenti yok” diye konuştu. Ancak ABD lideri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik daha derin müdahaleleri olması halinde daha sert yaptırımlar geleceği uyarısında bulundu.
 Avrupa Birliği’nin bazı ülkeleri enerji konusunda büyük oranda Rusya’ya bağımlı. Bu nedenle Kırım krizi sırasında Moskova’ya karşı ellerinin kollarının bağlı olduğu konuşulmuştu. Dün AB liderleriyle ortak bir açıklama yayınlayan Obama, “Ukrayna’daki durum, Avrupa’nın enerji güvenliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor” dedi.
 Obama, ABD’nin Avrupa’ya doğalgaz satabilmesi için Serbest Ticaret Anlaşması’nın tamamlanması gerektiğini belirterek, ancak bunun nihai çözüm olmayacağını söyleyerek “Avrupa, hep birlikte enerji politikalarını gözden geçirmeli” dedi.

Ukrayna’dan Rusya’ya seks boykotu

 Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından Rus mallarını boykot etmeye başlayan Ukraynalılar geçen hafta yeni bir kampanya daha başlattı. Ukraynalı kadınlar, Rus erkeklerine karşı seks boykotu çağrısı yaptı. Bir grup Ukraynalı kadın gazeteci ve sanatçı tarafından başlatılan kampanyanın organizatörlerinden Irina Rubis, “Herkes kendi savaşabildiği alanda mücadele vermeli, Kremlin’in propagandalarına ve düşmanlıklarına karşı en etkili silahlardan biri bu” dedi. Ukraynalı kadınların Facebook’da oluşturdukları sayfa, 2 binden fazla kişi tarafından beğenildi. Seks boykotunun Facebok sayfasında Ukraynalı kadınlara “düşmanla her alanda savaşmaları” telkin ediliyor. {İPEK YEZDANİ/HÜRRİYET}