İngiliz futbol takımı Chelsea'nin sahibi Rus milyarder Roman Abramovich, 2001-2003 arasında ortağıyla yaşadığı problemler nedeniyle mahkemelik oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra dünyanın dört bir tarafına yayılan ve oligark olarak tanımlanan iki eski Rus'un hukuk savaşı dillere destan olacak gibi görünüyor. Çünkü kendisi de milyarder bir oligark olan Abramovich'in eski ortağı Boris Berezovsky, Abramovich'ten tam 3.5 milyar dolar istiyor. Berezovsky'nin iddiaları da talep ettiği rakam kadar sansasyonel.

"Hisselerimi zorla ve ucuz fiyata aldı"

Berezovsky, eskiden ortak oldukları şirket OAO Sibneft'teki hisselerini satması için Abramovich'in baskı ve tehdit uyguladığını ve hisseleri satmak zorunda kaldığını iddia etti. Abramovich'in kendisine, "Eğer o hisseleri bana satmazsan Putin (Rusya Başbakanı) şirkete el koyacak" dediğini ve hisseleri değerinin çok çok altında bir fiyatla kendisinden aldığını öne süren Berezovsky'nin başvurusunu değerlendiren İngiliz hakim Anthony Colman, Abramovich'in savunmasını da dinledi. Abramovich'in avukatının davanın kabul edilmemesi için sunduğu savunmanın, Berezovsky'nin iddialarını çürütmek için yeterli olmadığına karar veren Colman, asrın en büyük parasal talepli davalarından birine böyle vize vermiş oldu.

1.3 milyar dolara aldı 10 katına sattı

Berezovsky, 2001-2003 yılları arasında elindeki Sibneft hisselerini 1.3 milyar dolar değerle Abramovich'e satmıştı. Berezovsky'nin avukatı dava için verdiği dilekçede müvekkilinin bu zorla hisse satışından en az 4 milyar dolar zarara uğradığını, Abramovich'in 2005 yılında Sibneft'i Rusya'nın devlet şirketi olan OAO Gazprom'a 13.1 milyar dolar bedelle sattığını iddia etti.

Berezovsky, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya'nın yeni lideri Putin'in baskılarıyla İngiltere'ye kaçmış ve 2001 yılında Londra'ya yerleşmişti.


HABERTURK.COM