Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert, Türk hükümetinin Anayasa ve yargı reformlarına destek verirken, "Öncelikle yargının tarafsızlığı şarttır. Halbuki siyasi konularda mahkemeler taraf tutabilmektedirler" uyarısını da yaptı. Markert, "Başkanlık sistemi için şimdilik yeterli nedenler göremiyoruz" dedi.

AB Haber'e göre, Türkiye-AB 66.Karma Parlamento Komisyonu toplantısında konuşan Thomas Markert, Avrupa Konseyi konularının en başında Anayasa değişikliklerinin geldiğini belirtirken, "Yargı konusu, HSYK ve yargı reformu ciddi konulardır. Bu reform çok önemlidir. Yapılan bu reform Avrupa standartlarına uygundur" şeklinde konuştu.
Genel Sekreter, yargıya yönelik değişikliklere destek verdiği konuşmasında şu eleştirilere de yer verdi:
"Öncelikle yargının tarafsızlığı şarttır. Halbuki siyasi konularda mahkemeler taraf tutabilmektedirler. Çok şüpheli suçluların salıverildiği oldu. Çünkü bunlar 10 yıllık sürelerini doldurdular. Avrupa'da da önemli davalar yüksek yargıya yansıtılırlar. Halbuki Türkiye'de durum ayrı. Birçok dava yüksek yargıya havale ediliyor, yığılmalar oluyor. Avrupa da yargı organları meclis tarafından seçilir."

-"İSTİNAF MAHKEMELERİ ZARURİ"-

Markert, Anayasa değişikliği ve yargı reformlarına ilişkin konuşmasında, "Türkiye'de yapılan reformla üye sayıları da arttırarak yapıldı. Şu anda yeni düzenlemeyle HSYK daha iyi bir rol aldı. Yargıda denetim HSYK tarafından yapılır. Türkiye'de her mahkeme ayrı bir kurum gibidir. Onun için yargıyı denetleyen organ yok. İstinaf mahkemelerinin kurulması zaruret halini aldı" ifadelerine yer verirken istinaf mahkemelerinin üst mahkemelerin yükünü hafifleteceğini ayrıca insan hakları ihlal edilirse Anayasa Mahkemesine başvurulabileceğini ve bu durumun Avrupa'da da böyle olduğunu belirtti.
Muhalefetin yapılan reformlarda hükümetin art niyetli olduğunu düşündüğünü ancak metin okununca bunun böyle olmadığını söyleyen Genel Sekreter "Yeni ve demokratik bir anayasa şart" dedi.

-"BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN ŞİMDİLİK YETERLİ NEDENLER GÖREMİYORUZ"-

Yapılan reform ile denetimin geldiğini ve böylece seçilmiş politikacıların denetim yapabileceğini ve yeni düzenlemeyle bu denetimin sağlandığını savunan Thomas Markert konuşmasında, "Buna göre devletin korunması bireyin korunmasından üstün olmayacaktır. Yeni anayasayla ciddi yenilikler geliyor. Anayasa Mahkemesi çok parti kapatıyordu, gelecekteki anayasa bunu önleyecektir. Demokratik konsensüs olsun istiyoruz. Türk Anayasası olumlu reformlar getirecek. Başkanlık sistemi için şimdilik yeterli nedenler göremiyoruz" ifadesine yer verdi.(ANKA)
(AT/ÖMR)