Üç ayda bir toplanan Özbekistan Senatosunun bugünkü genel kurul toplantısında oy birliğiyle alınan af kararından, ilk defa suç işleyen kadınlar, suç işlediğinde 18 yaşını doldurmamış olanlar, karar yürürlüğe girdiğinde 60 yaşını dolduran erkek mahkumlarla, dikkatsizlik sonucu suç işleyenler, toplum için sosyal tehlikesi büyük olmayan veya ağır suç işlemeyen mahkumlar ile bu madde kapsamındaki soruşturma ve mahkeme aşamasında olan sanıklar yararlanarak, serbest bırakılacak.

Af kararıyla, suç işleyene kadar sürekli yaşama yeri Özbekistan'ın dışında olan ve serbest bırakıldıktan sonra Özbekistan'da bulunması için yasal zorunluluk olmayan yabancı ülke vatandaşlarının da serbest bırakılacağı kaydedildi.

Son 1 yıl içinde mahkumiyetine engel oluşturan ağır hastalığı bulunanlar ile ilk defa ağır olmayan suç işleyenler de aftan yararlanacak.

Aftan yararlanamayacak olan ve 10 yıla kadar mahkum olanların cezalarının üçte biri, 10 yıldan fazlaya mahkum olanların ise cezalarının dörtte biri silinecek.

Özbekistan Parlamentosunun üst kurulu Senato tarafından alınan af kararının, yayımlanmasından itibaren yürürlüğe gireceği ve 3 ay içerisinde uygulanacağı kaydedildi.



AA