Gazete, Türkiye'yi çifte standartlı davranmakla eleştiriyor.

Yazıda özetle söyle deniliyor:

"Türkiye'nin görüşlerine sempatiyle bakıyoruz. Ne kadar nahoş olursa olsun bir fikrin dile getirilmesinin yasaklanması ifade özgürlüğüne aykırıdır. Ama bu konuda Türkiye de aynı derecede kusurludur. Türkiye, katliamlardan bahsettiği için Nobel ödüllü Orhan Pamuk'u Türklüğe hakaretten yargılamıştır. Bu yüzden aynı şeyi yaptığı için Fransa'yı kınayamaz."

"Bu gazete geleneksel olarak Türkiye'yi desteklemektedir. Rus yayılmacılığına karşı Osmanlının mücadelesini destekledik. 1878'de Balkan politikası yüzünden Gladstone'la ters düştük. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınmasını savunduk. Bir dost tavsiyesinde bulunarak Türkiye'ye mezalimin nasıl tanımlandığı konusunda daha az hassas olmasını, bunun yerine, olanların ne kadar korkunç olduğunu kabul etmeye daha fazla gönüllü olmasını öneriyoruz."

Independent gazetesi de, teklifin Senato'da onaylanmasından sonra Türkiye'nin misillemede bulunmaya hazırlandığını, bu çerçevede Fransız şirketlerinin ihalelerden dışlanmasına, Fransız savaş uçakları ve gemilerinin Türk hava sahası ve karasularına girmesinin yasaklanmasına kadar bir dizi adımın değerlendirildiğini aktarıyor.

Ancak gazete, "Türkiye'nin kendine zarar vermeden Fransa'ya yapabilecekleri sınırlı. Fransa, Türkiye'nin beşinci en büyük ihraç pazarı ve iki ülke arasındaki ticaretin geçen yılın ilk 10 ayındaki büyüklüğü 13,5 milyar dolar" diye yazıyor.


BBC Türkçe