Irak Anayasa Mahkemesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 25 Eylül'de düzenlenecek referandumu askıya alma kararı aldı. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise mahkemenin bu kararına jet hızıyla yanıt verdi.

Şöyle konuştu:  "Şimdiye kadar Kürdistan bölgesinde referandumun ertelenmesiyle ilgili alınmış bir karar yok. Sürece yönelik Yüksek Referandum Komitesi kuruldu. Komitenin bu kararı vermesi gerekiyor Mevcut durumda karar ise 25 Eylül'de referandumun yapılacağıdır."

IKBY lideri Mesud Barzani, uluslararası tepkilere rağmen referandumun ertelenmesine karşılık 'iyi bir teklif' yapılmadığını gerekçe göstererek, referandumun ertelenmeyeceğini açıklamıştı. IKBY'nin bu kararı dikkate alması beklenmiyor. 

Askıya alınmasını istedi

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden 25 Eylül’de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumunu askıya almasını resmen istedi.

Abadi’nin ofisinden yapılan açıklamada, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin başbakan tarafından gelen talep doğrultusunda “Herhangi bir bölge veya vilayetin Irak’tan kopması anayasaya aykırıdır”kararı aldığı belirtildi.