ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın kefaletle serbest kalma talebini Yargıç Richard Berman reddetti, tutuklu olarak yargılanmasının devamına karar verdi. Zarrab, avukatı Benjamin Brafman aracılığıyla mahkemeye 10 milyon doları nakit, toplam 50 milyon dolarlık kefalet ödemeyi önermişti. Brafman, bu kefalet karşılığında müvekkilinin New York’ta kapısında 24 saat boyunca silahlı güvenlik görevlilerinin nöbet tutacağı bir evde, GPS ile takip edilerek kalmasını talep etmişti. Yargıç Berman, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile yargılanan Zarrab’ın tutuksuz yargılanmasının eşitsizlik yaratacağına hükmetti. Yargıç Berman’ın gerekçeli kararında Başsavcı Preet Bharara’nın mahkemeye delil olarak sunduğu Türkiye’deki 17 Aralık fezlekesini ve ilgili diğer dökümanları dikkate almaması ve gerekçeli kararında Türkiye’den sunulan hiç bir delile yer vermeden Reza Zarrab’ın kefalet başvurusunu reddetmesi dikkat çekti. 

EŞİTLİĞE AYKIRI

Yargıç Berman, Türkiye, İran ve Makedonya pasaportları bulunan Zarrab’ın, kefaletle serbest kalması durumunda, kaçma riski bulunduğunu, yargılandığı süre içinde duruşmalara geleceğinin güvencesi bulunmadığını açıkladı. Berman, Zarrab’ın ABD’de kalmasını gerektirecek bir bağı bulunmadığını, güçlü maddi olanakları bulunduğunu, sık sık gerçekleştirdiği yurtdışı gezileri ve ABD ile iade anlaşması bulunmayan ya da kaçması halinde iade ihtimalinin düşük olduğu ülkelerle güçlü bağlantıları nedeniyle kefalet isteğinin geri çevrilmesine karar verildiğini söyledi. Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayan Bharara, Zarrab’ın kefalet talebinin reddedilmesini kişisel Twitter hesabından, “Fededal Yargıç, sanık Zarrab’ın tutuksuz yargılanma isteğini geri çevirdi” diye duyurdu.

Zarrab’ın özel güvenlik ekibi de olsa apartman dairesinde yaşamasına izin vermeyeceğini belirten Berman, fakir tutukluların cezaevinde, zengin tutukluların ise özel güvenlikle apartman dairesinde yaşamalarının adalete aykırı ve adil olmadığına da dikkat çekerek temel sorunu “Tutuklunun, kendisinin kaçmasını engellemesi için tutulan özel güvenliğin parasını ödemesi” olarak açıkladı. Zarrab’ın savunma ekibinin mahkemeye sunduğu kefalet paketine göre sanık işadamı Manhattan’da bir binanın 15’inci katında kalacak, pasaportları teslim edilecek, 24 saat boyunca da parası Zarrab tarafından ödenecek güvenlik güçlerinin gözetimi altında tutulacaktı. Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman, karardan düş kırıklığı duyduklarını, masum olduğuna inandıkları Zarrab’ı savunmaya devam edeceklerini söyledi. Reza Zarrab, 20 Haziran’da yeniden mahkemeye çıkacak. 

KARARA DÖRT GEREKÇE SUNDU

YARGIÇ Berman, mahkemeye sunduğu 35 sayfadan oluşan karar metninde Zarrab’ın kefalet dilekçesinin ayrıntılarına yer verirken, kefalet başvurusunu neden geri çevirdiğine dair dört gerekçe gösterdi;

1- Kefalet önerisini serbest bırakma değil, devam eden bir tutukluluk olarak değerlendirmenin makul olacağını, teklif edilenin , ‘serbest bırakılma’ değil ‘gözaltı koşulları’ sunması gerektiğini ileri sürdü.

2- ‘Silahlı bekçi rejimi’nin, ABD Güvenlik Birimleri Ofisi gibi daha eğitimli, deneyimli ve nitelikli profesyonellerin yerini alabileceğine dikkat çekti.

3- Özel koruma önerisinin pek çok açıdan mantıksız olduğunu kaydeden Berman, “Güç kullanımını çevreleyen davalı ve onunla etkileşime girebilecek kişilerin güvenliği için sorunlar ortaya çıkarmakta” dedi.

4- Berman son olarak “Özel finans edilen silahlı bekçi önerisi mantıksız. Çünkü, Zarrab gibi zengin olan küçük bir gruptaki sanıkların lehine eşitsizlik ve eşitsiz muameleye teşvik ve yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

KAÇMA RİSKİ ETKİLİ OLDU

ABD’de federal ceza avukatı olan Rıza Dağlı dünkü kararı şöyle yorumladı: “Yargıç, geleneksel analizlere başvurdu; Zarrab’ın sınır dışı edilemeyeceği bir ülkeye kaçma olasılığını göz önünde bulundurarak kararını aldı. Mahkeme, Zarrab’ın İran ve Makedonya pasaportları bulunduğunu, düzenli olarak Rusya, Lübnan ve Suudi Arabistan’a gittiğini, bu ülkelerle iade anlaşması olmadığını belirtti. Bu nedenle, bu ülkelere kaçması kolaydı ve ABD onu geri alamayabilirdi. Yargıç ayrıca kefaletle serbest bırakılması halinde, apartman dairesinden İran hükümetine ve finansal kurumlarına danışmanlık yaparak suç işlemeye devam edebileceğini söyledi. Yargıç, özel güvenlik şirketi olsa da Zarrab’ın bir apartmanda yaşamasına izin veremeyeceğini söyledi. Zengin kişilerin apartmanlarda özel güvenlik muhafızlarıyla yaşarken, yoksulların hapiste kalmasının adil olmayacağını kaydetti. Ayrıca hakim, bir tutuklunun; kaçmasını önlemesi gereken güvenlik güçlerinin masraflarını ödeyecek olmasının temel sorun olduğunu da söyledi.”



Razi CANİKLİGİL / Hürriyet