Pussy Riot.. Üç kadından oluşan rus protest müzik grubu...

Şubat ayında Moskova'nın en büyük katedralinde şarkı söylediler. Hem de sadece din adamlarının yaklaşabildiği sunağın hemen yanı başında. Amaçları Putin'i ve ona destek veren Rus Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Kirill'i protesto etmekti.

Ancak polis eylemini bitirmelerine izin vermedi. Üçü de gözaltına alındı.

Beş aydır cezaevinde olan grup üyeleri sonunda hakim karşısına çıktı. Mahkeme salonuna elleri kelepçeli olarak getirilen kadınlar, kurşun geçirmez cam bir kafese konuldu. 

İlk duruşmada üçüne de, holiganlık yapmak ve dini nefreti teşvik etmek suçları yöneltildi. Grup üyeleri suçlamaları reddetti.

Grubun avukatına göre davanın arkasında muhaliflerin sindirme politikası yürüten Moskova yönetimi var. 

Avukat, "Medvedev diğer ülkelerde daha sert cezalar var diyor. Birşeyi açıklığa kavuşturalım. Bunlar insanların taşlanarak öldürüldüğü ülkeler mi? Eğer bu ülkelerden söz ediyorsak Rusya'yı onlarla karşılaştırmak çok tuhaf" dedi.

Pussy Riot üyeleri mahkemede ifade verdiği sırada kalabalık bir grup da onlara destek vermek için mahkeme önündeydi. 

Suçlu bulundukları takdirde 7 yıl hapis cezasına alabilecek olan Pussy Riot'a sanat dünyasının desteği  de büyüyor. Ülkelerinde aktör, yönetmen ve müzisyenlerden oluşan yüz kişilik bir grup, "üç kadın da hemen serbest bırakılsın" çağrısı yaptı. 

Pussy Riot'a destek Rusya ile de sınırlı deği. İngiliz şarkıcı Sting ve Amerikalı grup Red Hot Chili Peppers Moskova yönetimini eleştiren isimler arasında. 



Cnn Türk