Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin oturumunda Batılı devletlerin Suriye'de çözüm için hazırladığı karar tasarısı görüşüldü. Esad yönetiminin ağır silahlar kullanmayı bırakmaması durumunda daha ağır yaptırımlar uygulanmasını içeren tasarıyı Rusya ve Çin veto etti.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Suriye tasarısı askeri yaptırım içermemesine rağmen Rusya ve Çin tarafından reddedildi. Rusya ve Çin, Suriye'ye  siyasi ve ekonomik yaptırımlar içeren bir karar tasarısının askeri yaptırımlara neden olmasından endişe ediyor.

Tasarı, askerlerini ve ağır silahlarını halkın yaşadığı bölgelerden 10 gün içinde geri çekmezse ve BM Sözleşmesi'nin 7. bölümüne bağlı kalmazsa Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'e karşı askeri olmayan yaptırımları öngörüyordu.

Böylece iki ülke, görüşülen bir tasarıyı üç kez veto ederek, BM Güvenlik Konseyi tarihine geçmiş oldu.

RUSYA VE ÇİN'E İLK TEPKİ FRANSA'DAN
Rusya ve Çin'in Suriye tasarısını vetosuna ilk tepki Fransa'dan geldi. Fransa, Rusya ve Çin'in veto kararının, Annan'ın barış planını tehdit ettiğini iddia etti.

ANNAN ÇAĞRI YAPMIŞTI
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi Kofi Annan, Güvenlik Konseyi üyelerine şiddeti durdurmak için etkili bir karar almaları çağrısı yapmıştı.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye tasarısını dün görüşmeyi planlıyordu ancak Suriye'nin başkenti Şam'daki intihar saldırısı sonrası oturum bugüne ertelenmişti.(NTV)