ANKARA- Anayasa Konseyi tarafından veto edilen ‘Ermeni Soykırımını İnkâr Yasası’ nedeniyle Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına gelen Fransa, yeni anayasa çalışmalarına katkı sağlamak için 1958 yılından beri yürürlükte olan kendi anayasasını, Türkçeye çevirerek TBMM’ye gönderdi. 

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, TBMM Dışişleri Komisyonu’nu ziyaretinde, yeni anayasa çalışmalarının gündeme gelmesi üzerine katkı sözü vermişti. Juppe, ülkesine dönünce Fransız Anayasası’nı Türkçeye çevirterek, kitapçık olarak bastırıp TBMM’ye gönderdi. Kitapçıklar Fransa’nın Türkiye Büyüelçisi Laurent Bili’nin mektubuyla birlikte TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerine ulaştırıldı. 
 
‘İşbirliği yapalım’ 
Mektupta, Fransa’nın, TBMM ile Fransa Parlamentosu arasındaki işbirliğine büyük önem verdiği belirtilerek, “Demokratik seçimlerle göreve gelmiş temsilciler arasındaki görüş alışverişlerinin, ikili ilişkilerimizin ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünen Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanımız Alain Juppe de, geçen 18 Kasım’da Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaret esnasında TBMM Dışişleri Komisyonu ile bir araya gelmişti. Türkiye Parlamentosu’nda halihazırda yeni bir anayasa konusunda çalışmalar yapılırken, Fransa Anayasası’nın Türkçeye tercümesinin yapılması için parlamento birimleriyle anlaşmıştık” denildi 
 
Laikliğe vurgu 
Fransız Anayasası 4 Ekim 1958’de yürürlüğe girdi. Başlangıç metninde, “Fransız halkı, 1789 Bildirisi ile tanımlandığı ve 1946 Anayasası’nın başlangıcı ve 2004 tarihli Çevre Temel Belgesi’nde tanımlanan görev ve haklarda ifade edildiği gibi, insan haklarına ve ulusal egemenlik ilkelerine bağlılığını büyük bir ciddiyetle ilan eder” ifadesi yer alırken 1. Maddesi’nde ise laiklik vurgusu yapılarak, ”Fransa, bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir cumhuriyettir” olarak tanımlanıyor. 

‘Dağı oynatmak daha zordur’ 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Fas Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Sadettin Osmani’yi kabulünde, Fas’ta gerçekleştirilen anayasa değişikliğinin de son derece önemli olduğuna işaret etti. Çiçek, “Yeni bir anayasa yapmanın ne kadar zor olduğunu ben şimdi daha iyi anlıyorum. Dağı yerinden oynatmak kadar zor” dedi. Osmani de kendilerinin de bu süreçte bazı zorluklarla karşılaştığını belirterek, “İlk defa katılımcı bir şekilde anayasa hazırladık. Daha önceki 5 anayasa taslağını Fransız uzmanlar hazırlıyordu ve bu halkoylamasına sunuluyordu” diye konuştu.



Radikal