Fransa'da soykırım iddialarının inkârını suç sayan kanun teklifinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması, tasarının mimarı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi rahatsız etti. Dün gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından adını vermeden AFP'ye konuşan iki bakan, Sarkozy'nin iptal halinde ikinci bir inkâr tasarısını Meclis gündemine getirmeye hazırlandığını söyledi.

 
Sarkozy'nin imza kampanyasının her aşamasında keskin bir tavır izlemesine ve Halk Hareketi Birliği (UMP) ile Sosyalist Parti'nin baskısına rağmen tasarıya ahlaki gerekçelerle karşı çıkan milletvekilleri ve senatörler büyük rol oynadı. 23 Ocak'ta Senato'daki oylamada tasarıya destek veren senatörlerin ezici çoğunluğu Ermeni toplumunun yoğun yaşadığı Bouches-de-Rhone, Rhone ve Alpes-Maritimes bölgelerinden geliyor. Ancak tasarının iptali için başvuruda bulunan senatörlerin ve milletvekillerinin yüzde 80'inin bölgesinde ne Türk ne de Ermeni toplumu yaşıyor. Parti yönetimlerinden gelen ağır baskıya rağmen iptal başvurusuna imza atan 142 ismin büyük çoğunluğu tasarıya ahlaki ve hukuki gerekçelerle karşı çıkıyor. Tasarıya karşı çıkanların büyük kısmı Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıktığı için değil, tarihi olaylarla ilgili kanunlara karşı olduğu için imza attı. 

Türkiye'nin geçen hafta yürüttüğü yoğun diplomatik girişimler etkili olsa da, beklentilerin aksine Fransa'da Türkiye'ye yakın siyasetçiler sürece destek vermedi. Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye dostu kabul edilen UMP'li eski Senato Başkanı Gerard Larcher'in imza kampanyasına destek vermeyi kabul etmediğini vurguluyor. Senato'da Türk Fransız Dostluk Grubu başkanlığını yürüten Larcher'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davut-oğlu'nun bizzat telefonla arayarak destek istemesine rağmen pasif kalmasının, Senato'da da büyük hayal kırıklığına yol açtığı belirtiliyor. İmza kampanyasının öncülüğünü yapan senatör Jacques Mezard, UMP milletvekili Jean-Michel Diefenbacher ve UMP Milletvekili Jacques Myard ise Türkiye'yle yakın ilişkilere sahip isimler değil. 

Tasarının iptali galip ihtimal, ama garanti değil 
Senato Kanunlar Komisyonu'nun tasarıyı anayasaya aykırı bulması ve birçok hukukçunun benzer yönde görüş bildirmesi nedeniyle tasarının Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilme ihtimali oldukça yüksek. Mahkeme Başkanı Jean-Michel Debre ve Hubert Haenel gibi isimler de bu tür kanunlara karşı olduklarını daha önce açıklamışlardı. Ancak siyasi baskının artması halinde Anayasa Mahkemesi'nin beklentilerin aksine tasarıyı kabul etme ihtimali de bulunuyor. Zira, doğal üye kabul edilen eski cumhurbaşkanları Valery Giscard d'Estaing ve Jacques Chirac dışında Cumhurbaşkanı, senato ve Meclis başkanları tarafından seçilen 9 üye Sarkozy'le yakın şahsi ilişkilere sahip. Elysee Sarayı'ndan yapılan ilk açıklamada, tasarının iptal edilmesi halinde Yahudi soykırımının inkârını suç sayan 'Gayssot Kanunu'nun da tehlikeye girebileceği uyarısı yapılmıştı. 

İnkâr tasarısı kararı bir haftaya çıkabilir 
Fransa Senatosu tarafından onaylanan "soykırımların inkârını" cezalandıran tasarıya karşı Anayasa Mahkemesi'ne 77 senatör ve 65 milletvekilinin yaptığı başvuru ile tasarının kanunlaşmasının yolu şimdilik kapandı. Mahkemenin kanun hakkında karar vermek için bir aylık zamanı bulunuyor. Ancak hükümetin talepte bulunması halinde 8 gün içinde karar vermeleri gerekiyor. Bu yüzden, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP'den milletvekilleri Eric Straumann ve Jean-Philippe Maurer, Sarkozy'ye gönderdikleri mektupta sürecin hızlandırılması çağrısında bulundu. Paris Cihan 

Boyer, hayal kırıklığına uğradı 
Fransız basını iptal başvurusuyla ilgili haberlere geniş yer verirken, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin başvurudan duyduğu rahatsızlığa vurgu yaptı. Gazeteler, iptal başvurusu sayesinde iki ülke ilişkilerinin tekrar düzelmesi ihtimalinin arttığını vurguladı. Öte yandan, inkâr tasarısının mimarı Valerie Boyer de iptal başvurusunun ardından hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Boyer, iptal başvurusunun "insan haklarına ve Fransa'nın büyüklüğüne" yakışmadığını iddia etti. Ferhan Köseoğlu Paris, Cihan