Bharara, Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın önceki gün talebinin aksine dün istifa mektubu sunmayacağını açıklamasından saatler sonra, ‘kovulduğunu’ duyurdu. Görevden alındığı haberini kişisel Twitter hesabından açıklayan Bharara, “İstifa etmedim. Dakikalar önce kovuldum. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı iş hayatımda sonsuza dek en büyük onur olacak” dedi. ABD yönetiminin sürpriz bir karar ile 46 başsavcının istifasını istemesi ABD’de gündeme otururken, istifası istenen isimler arasında en çok dikkati Başsavcı Preet Bharara çekmişti. Donald Trump, kasım ayında başkan seçildikten sonra Bharara’dan görevde kalmasını istediği için önceki günkü istifa talebi sürpriz yaratmıştı.

WALL STREET’İN KORKULAN RÜYASIYDI

2009’da o dönemin Başkanı Barack Obama tarafından New York Güney Bölgesi Savcılığı görevine atanan Bharara, ABD’li politikacılar, uluslararası silah tüccarları, Wall Street yöneticileri ve hatta diplomatlara karşı açtığı önemli davalarla ün yaptı. Savcı Bharara medyada ‘Wall Street’in Şerifi’ ve ‘Süper Savcı’ olarak da anılmaya başlandı.

FETÖ’NÜN KONTROLÜNDE POLİTİZE OLMUŞ BİR SAVCI

IŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD yönetiminin istifasını istediği Reza Zarrab’ın davasına bakan New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara için, “Türkiye ile ilgili konularda Bharara tamamen FETÖ’nün kontrolünde olan ve FETÖ’cülerle sürekli görüşen, onlarla Türkiye’ye gelen, politize olmuş bir savcıdır” dedi. Dün 

CNNTürk’te canlı yayına katılan Çavuşoğlu, her yönetimin kendi savcılarını atamak isteyebileceğini belirterek, “Türkiye’de şu anki hükümet, ‘Ben tüm savcıları değiştireceğim istifa etsin’ dese kıyamet kopar. Ama ABD’de sistem böyle” açıklamasını yaptı.

Rusya ile normalleşme tamamlandı: Çavuşoğlu, “Bir gazeteci olsaydınız Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyaretine nasıl bir başlık atardınız” sorusuna Çavuşoğlu, “Normalleşme süreci tamamlandı” cevabını verdi. Rusya’nın kolay bir ülke olmadığını, hedeflerinin ve ayrıştıkları noktaların bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Rusya’nın diğer Batı ülkelerinden farkının, oturup konuşulduğunda sözünü tutması olduğuna dikkati çekti.

ABD’ye terör mesajı:  Türkiye-ABD ilişkilerinin yeni dönemde seyri konusunda da Çavuşoğlu, ülkelerin farklı bakış açılarının olabileceğini, ancak terör ve teröristler konusunda kimsenin “Biz farklı düşünüyoruz” deme lüksünün bulunmadığını anlattı.