ABD’nin Guantanamo esirlerini askeri komisyon yerine sivil mahkemede yargılayıp kampı kapatma planı çerçevesinde New York’teki federal bölge mahkemesine çıkarılan ilk esir hakkında sürpriz karar çıktı. Jüri Tanzanyalı Ahmet Halfan Geylani’i 284 suçlamadan aklarken sadece 1998’de Tanzanya ve Kenya’da Amerikan elçiliklerine düzenlenen saldırılara malzeme tedarik ettiği gerekçesiyle suçlu buldu. Cezası ocakta kesilecek 36 yaşındaki Geylani’yi en az 20 yıl, en fazla müebbet hapis bekliyor.

Hükümetin beklediğinden çok az ceza verilmesi, Cumhuriyetçilerin ‘terör zanlılarının sivil mahkemelerde kolayca salınacağı’ itirazını yersiz bulan Obama yönetimini zora soktu. Obama’nın diğer esirleri sivil mahkemeye çıkarma ve Guantanamo’yu kapatma konusunda Kongre’yi ikna etmekte zorlanacağı öngörülüyor. Cumhuriyetçilere 174 esirden bazılarının askeri mahkemede yargılanması tavizini vermiş olan Obama yönetimi, 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed’le birlikte 5 kişiyi daha sivil mahkemeye çıkarmaya hazırlanıyordu.

Cumhuriyetçiler öfkeli
2004’te Pakistan’da yakalanıp, iki yıl sonra Guantanamo’ya gönderilen ve 2009’da New York’e sevk edilen Geylani, adam öldürme, cinayete teşebbüs ve saldırı komplosu kurmak dahil 285 suçlamayla yüzyüzeydi. Hükümet Geylani’nin saldırıda kullanılan yedi tüp ve bir araç temininde Kaide’ye yardımcı olmakla suçluyordu. Ancak mahkeme CIA’in işkence ile aldığı ifadeleri geçersiz saydı.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, “Kaide ile savaştayız. Örgüt üyeleri düşman savaşçı olarak askeri mahkemede yargılanmalı. Ulusumuzu riske atıyoruz” diye çıkıştı. Adalet Bakanı Eric Holder ise eleştirileri “Geylani’nin en az 20 yıl, potansiyel olarak ömür boyu hapis cezası alacak olmasından dolayı memnunuz” diyerek reddetti. (Radikal)