ABD’nin California eyaletindeki San Jose kentinde görülen davada, dün son duruşmaya başlandı. Her iki tarafın avukatlarını dinleyen jürinin, bugün bir karara varması bekleniyor. 
 
Apple, son duruşmaya yine ‘patent hırsızlığı’ konusundan girdi ve Samsung’un ‘kendisine yetişebilmek için ürünlerini taklit etmeye başladığını’ söyledi. Samsung avukatı Charles Verhoeven, tüketicilerin iki markanın ürünlerini satın alırken bir karışıklık yaşamadıklarını belirtti. Verhoeven, jürinin Apple lehine karar vermesi halinde rekabetin çok büyük yara alabileceğini ve tüketicilere sunulacak seçeneklerin azalacağını söyledi. 

Analistler, mahkemeden Apple lehine bir karar çıkması halinde, mobil cihaz sektöründe büyük bir sarsıntı yaşanabileceğini düşünüyor. Bunun nedeni, Samsung ürünlerinin Google’ın Android işletim sistemiyle çalışması. Android aynı zamanda HTC ve Motorola gibi diğer önemli markalar tarafından da kullanılıyor. 
 
APPLE’IN ÇALINTI ISRARI
 
Apple avukatı Harold McElhinny, jüriye yaptığı konuşmada, Samsung ürünlerinin tasarımı için üç ay boyunca gece gündüz çalıştığını belirten bir tasarımcının ifadesini hatırlamalarını istedi. McElhinny, “Bu kritik üç ay içinde, Samsung, Apple’ın dört yıllık çalışmasını ve becerisini taklit etmeyi başardı. Hem de hiç risk almadılar” dedi. 
 
Apple, Samsung’dan patentleri ihlal edilen ürünlerden elde edilen karların tazminatı olarak 2.5 milyar dolar istiyor. Apple uzmanları, bir önceki duruşmada Samsung’un 2010 ortası ile Mart 2012 arasında elde ettiği gelirin yüzde 35.5’inin, çalıntı ürünlerden geldiğini öne sürmüştü. Bu rakam, 8.16 milyar dolara denk geliyor. 
 
Apple, Samsung’un iPhone ve iPad tasarımlarını çaldığını kanıtlamak istiyor. ABD’deki nüfuzunu artırarak Apple’ı kendi evinde vurmayı isteyen Samsung ise kendisini benzer iddialar ile savunuyor. Samsung, maruz kaldığı suçlamalara karşılık, Apple’ın da bağlantısız iletişim teknolojisine ait teknolojileri çaldığını öne sürmüştü. 
 
SAMSUNG YÖNETİMİNE SUÇLAMA
 
McElhinny, Samsung’un Apple’a ait tasarımları kopya ettiğine dair belgeler sunarken, dava süresince Apple’ın üst düzey yöneticilerinin ifade verdiğine dikkat çekti. Benzer bir davranışın Samsung’dan gelmediğini ifade eden McElhinny, “Samsung’un dava sürecine saygı göstermediğini” söyledi.
 
Dokuz kişilik jürinin, yaklaşık iki saat süren savunmalarını, yüzlerce basın mensubu takip etti. McElhinny, konuşmasında Samsung ve Google yöneticileri arasında Şubat 2010’da  yapılan görüşmeye odaklandı. Apple avukatı, “Google’ın, Samsung’dan iPad’in taklit etmelerini sonlandırmasını istediğini” hatırlattı. McElhinny, Samsung yöneticilerinin bu çağrıya kulak asmadığını söyledi. 
 
Samsung’un avukatı Verhoeven ise Apple’ın, tüketicilerin iPhone veya iPad yerine Samsung ürünleri almalarına neden olan eylemleri kanıtlayacak deliller sunamadığını belirtti. Verhoeven, “Tüketiciler hata yapmaz, karar verir” ifadesini kullandı. 



 ntvmsnbc