Resmi bir ziyaret için Bulgaristan'da bulunan Ban Ki-mun başkent Sofya'da düzenlenen "Sofia Platform" adlı uluslararası konferansta bir konuşma yaptı.

Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki son gelişmeleri değerlendiren Ban, insan haklarının Birleşmiş Milletler'in en önemli gündem maddesini oluşturduğunu söyledi.

İnsanlığa karşı işlenen suçlar konusunda Birleşmiş Milletler'in tarafsız kalmasının mümkün olmadığını kaydeden Ban, "İnsan haklarının vahşice çiğnendiği bir ortamda, medeniyetin temel esaslarına meydan okunduğunda tepkisiz kalınamaz" diye konuştu.

Ban, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki son gelişmelerle ilgili bir soruyu yanıtlarken de buralarda yaşanan sürecin gidişatını ve yönünü önceden tahmin etmenin çok zor olduğunu dile getirdi.

Demokrasi sürecindeki bu ülkelerde, uygulanan şiddetin herkesi tedirgin ettiğini belirten Ban, "Artık insanlık suçu işleyenler hesap vermek zorunda kalacaktır. Suçluların cezasız kalma devri sona ermiştir. Bunu herkes bilmelidir" dedi.

Bulgaristan'daki temas ve incelemelerini tamamlayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yarın sabah İstanbul'a gidecek.


AA