Tasarının sunucularından Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, tasarının cumartesi günü New York saati ile 11.00'de oylamaya sunulacağını ifade etti. 

Tasarıda, Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması gibi maddeler yer alıyor.

Rusya ve Çin'in veto haklarını kullanıp kullanmayacakları belirsiz

Tasarı BMGK üyelerine ilk dağıtıldığında olumsuz görüş bildiren Rusya ile Çin'in tasarıya destek verip vermeyeceği ya da veto yetkisini kullanıp kullanmayacaklarına ilişkin ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov pazartesi günü yaptığı açıklamada, tasarının ‘politize edilmemesini’ istemiş, rejimin rızası olmadan yardım konvoylarının ülkeye girişini içeren tasarıyı kabul etmeyeceklerini söylemişti.

1392959945_tasari-6.jpg

Lavrov, “Eğer tasarıyı politize etmeye kalkmazlarsa önümüzdeki günlerde bir anlaşma sağlayabiliriz” dedi.

Rusya ve Çin daha önce Suriye rejimine yönelik Güvenlik Konseyi’nde hazırlanan çok sayıda tasarıyı veto etti.

Suriye'ye acil insani yardım ulaştırma çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Cenevre'deki son görüşmelerde önemli bir gelişme sağlanamaması nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, uluslararası topluma Suriye'ye acil insani yardım ulaştırma çağrısı yaptı.

1392959987_ban-1.jpg

Ban, insani yardımın yanı sıra sorunun temellerine de inilmesi ve kalıcı bir siyasi çözümde uzlaşılması konusundaki çabaların da sürmesini istedi.

İnsani durum felaket boyutunda

Suriye’de 136 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaş üçüncü yılını doldurmak üzereyken, ülkedeki insani durum felaket boyutuna ulaşmış durumda.

1392960059_tasari-7.jpg

Son haftalarda Şam’daki Yermuk mülteci kampı ve aylardır rejimin kuşatması altında olan Humus kentine insani yardım girişi sağlanmıştı. Ancak ülkenin hemen her yerinde rejimin kuşatması altında bulunan veya ulaşılması zor olan çok sayıda bölge var.

(AA)