İşçi Bakanı Adil Fakih yaptığı açıklamada, İşçi Bakanlığı ücret koruma programına uymadıkları gerekçesiyle toplam 3 bin çalışanı bulunan 138 büyük şirketin çalışmalarının durdurulduğunu belirtti.

Bakan Fakih, 138 büyük şirketin bakanlık ile bağlantılı e-kayıt sistemlerini dondurulduğunu, bu uygulama ile işçilerin daha iyi şartlarda çalışmalarının sağlanmaya çalışıldığını bildirdi.

138 şirketin ardından büyük, orta ve ülke çapındaki tüm küçük şirketlerin e-kayıt sistemlerine kayıp olup olmadıklarının kontrol edilmeye devam edileceğini bildiren Fakih, şirketlerin içerisine ayrıca ülkede yaşayan toplam 9.1 milyon yabancının çocuklarının gittikleri uluslararası eğitim kurumlarının da girdiği ve onların da kontrollerine başlandığını kaydetti.

Bakanlık, ülkedeki tüm iş yerlerine 2015 yılının ilk çeyreğine kadar e-kayıt sistemine şirketlerini kayıt ettirmeleri için süre verdi. Bu karara uymayanlara ayrıca çeşitli yasal müeyyideler uygulanacağı uyarısında bulunuldu.

E-kayıt uygulamasına göre, e-kayıt sistemine kayıt olmayan şirketler tesbit edilerek çalışma sistemleri donduruluyor, e-kayıt sistemleri dondurulan şirketler ise ülkede yasal olarak hiç bir adım atamıyor.

Suudi Arabistan İşçi Bakanlığı, ülkedeki tüm şirketlere bakanlığın e-kayıt sistemine kayıt olmalarını ve bu sistem üzerinden şirketlerinin tüm çalışanlarının maaşlarının bildirilmesi şartı koşuyor. Böylece hem Suudi vatandaşlarına hem de yabancı işçilere şirketlerde hangi oranda yer verildiği, ücretleri konusunda kontrol altına almaya çalışıyor.

Suudi Arabistan yönetimi, 4 Kasım tarihinden bu yana ülkesinde bulunan 1 milyon 150 bin işçiyi ülkelerine gönderdi. Suudi hükümeti "Suudileştirme" programı çerçevesinde kendi vatandaşlarına iş imkanları oluşturmaya çalışıyor.




AA