Geçtiğimiz ay Dağlık Badahşan'da Tacik güvenlik güçleri ile silahlı gruplar arasında çatışmalar çıkmıştı. Dünya kamuoyunun da yakından takip ettiği bölgeye, Devlet Başkanı İmamali Rahman ziyaret gerçekleştirdi.

Bölge halkı ile bir araya gelen Rahman, Milli Güvenlik Komitesi Badahşan Bölgesi Müdürü General Abdullo Nazarov'un öldürülmesi sonucunda yapılan soruşturmada gözaltına alınan sanıkların bırakılmayacağını söyledi. Daha önce suç işleyen kişilerin gönüllü olarak silahlarını bırakması durumunda her türlü cezadan muaf tutulacağını kaydeden Rahman, bağımsız yılları içerisinde 100 bin mahkumun aftan yararlandığını ve bunların 2 binden fazlasının bu bölgenin insanı olduğunu ifade etti.

Dağlık Badahşan'ın en büyük sorununun uyuşturucu olduğuna dikkat çeken Rahman, 2001 yılında hastanelere kayıtlı 147 bin uyuşturucu bağımlısının olduğunu ve bugün bu sayının bine ulaştığını belirtti. Rahman, 2000 yılından bu yana bölgeden yapılan uyuşturucu operasyonu sonucunda 6 tondan fazla uyuşturucu maddesinin ele geçirildiğini ifade etti.