Taşıyıcı anne, Tayland'da dünyaya getirdiği ve 'iki babasının' Carmen adını verdiği bebeği, Gordon Lake ile eşi Manuel'e ocak ayında teslim etmişti. Lakin şimdi, kendisinden taşıyıcı annelik yapmasını isteyenlerin 'eşcinsel' olduğunu öğrendiği için, bebeğin ülke dışına çıkması için gerekli olan belgelere imza atmayı reddediyor. Pasaportu çıkarılamadığı için de aile Carmen'i alıp gidemiyor.  

41 yaşındaki Gordon Lake, “Tamamen şaşırmış durumdaydım. Bu en kötü kabusumuz gibiydi. İnanamadım. Bir iletişim sorunu olduğunu umarak geri mesajlar yolladık. Dehşete düşmüştük” diyor. Çift, başka bir taşıyıcı anne ile Hindistan’da doğan 23 aylık oğulları Alvaro ile altı aydır Bangkok’ta yaşıyor ve Carmen’in ellerinde alınacağından korkuyorlar.

TAYLAND'DA TAŞIYICI ANNELİK ARTIK YASAK 
Çiftin Tayland’ı seçme sebebi bu ülkenin gay çiftler için adeta 'başarılı bir taşıyıcı anne endüstrisi merkezi' olması ve ülkenin medikal tesislerindeki yeterlilik derecesi. Biyolojik olarak, babalarının ve anonim bir yumurta donörünün çocuğu olan Carmen anne karnındayken ülkede askeri darbe oldu. Çeşitli skandalların ardından askeri yönetim taşıyıcı anne uygulamasını yasakladı. Bu skandallardan ilki 24 yaşındaki Japon işadamının Tayvanlı taşıyıcı annelerden 16 çocuk sahibi olduğunun ortaya çıkmasıydı. Bir diğeri ise bir ailenin, Down sendromlu olarak dünyaya gelen çocukları Gammy’yi, taşıyıcı anneyle bırakıp Gammy’nin ikiz kardeşini alıp  Avustralya’ya dönmesiydi. Skandalı iyice büyüten ise bebeğin babasının seks suçlusu olduğunun ortaya çıkmasıydı.

Ülkede tüm bunlar olurken taşıyıcı anne, doğum yaptıktan sonra Carmen’in babalarıyla eve gitmesi için tahliye belgelerini imzalamıştı. Lake “Taşıyıcı anneye doğumdan sonra çiçek götürmüştüm. Bebeğin ve taşıyıcı annenin çok tatlı bir fotoğrafı var bizde" diyor. Lakin aradan on gün geçtikten sonra, pasaport için gereken belgelerin imzalanmasından bir gün önce, taşıyıcı anne bir mesaj göndererek Carmen’i geri istediğini söyledi. Taşıyıcı anne bu işi sıradan bir aile için yaptığını düşündüğünü, öyle olmadığını öğrendiğinde de Carmen’in iyiliğinden endişe duyduğunu söylemişti.

Gordon Lake (solda) ile Manuel oğulları Álvaro ve kızları Carmen ile Bangkok'ta.  

Taşıyıcı anne mart ayında taşıyıcı Tayland televizyonuna çıktı. Yüzünü bej bir şapka ve güneş gözlükleriyle saklayan kadın, kontratını İngilizce olduğu için anlamadığını anlattı. Evli bir çifte yardım etmek için manevi bir istek duyduğunu hatta hastane masrafını kendi ödediğini ekledi. Lake ise bu iddiayı yalanlıyor ve 35 bin ile
47 bin dolar arasındaki hastane masrafının kendisinin ödediğinini söylüyor.

ÇOCUK BİYOLOJİK OLARAK KİMİN? 
Guardian’a konuşan taşıyıcı annenin avukatı Verutai Maneenuchanert ise, taşıyıcı annenin çiftin gay olduğunu bebeğin doğduğu gün Lake’in hastanede bıraktığı belgelerden anladığını söyledi. Avukat, bunun taşıyıcı annenin bebeği istemesinin nedeni olmadığını da iddia etti ve taşıyıcı anneliği insan kaçakçılığıyla bir tuttu. Aynı zamanda döllenen yumurtanın taşıyıcı anneye ait olabileceğini bu sebeple taşıyıcı annenin biyolojik olarak bebeğe sahip olabileceğini savundu. Lake ise yumurtanın donörden geldiğini ispatlayan belgeler olduğunu öne sürüyor.Taşıyıcı anne ile gay çifti buluşturan ajans New Life’ın kurucusu Mariam Kukunashvili ise taşıyıcı annenin en başından beri, çiftin gay olduğunu bildiğini ve kontratın da iki dil olduğunu öne sürüyor.

Lake ve ailesi şimdi Carmen’in tam velayet hakkı için mahkemeye başvuracak. Tayland kanunları eşcinsel evlilikleri tanımıyor olsa da çift anlayışlı bir hakime denk gelmeyi umuyor. Lake aylar sürebilecek mahkeme için kitle fonlama yöntemi ile 23 bin dolar topladı. (The Guardian)