Çarşamba günü ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Khon Kaen bölgesinde bir konuşma yapan Başbakanın konuşması, 5 üniversite öğrencisini ayağa kalkıp işaret yapmasıyla kesildi. BBC Asia’nın haberine göre tişörtlerini çıkartan öğrenciler, üzerinde “Darbeye hayır” yazan tişörtlerinin görünmesini sağladılar ve Açlık Oyunları’ndaki 3 parmaklı işareti yaptılar. Polis memurları ve askerler hemen olay yerine gelip öğrencileri götürdü. Öğrencilerin tutuklandığı açıklandı.

“BAŞKA KİMSE VAR MI?”

Yerel basın, başbakanın sükûnetini koruyarak olayı izlediğini, daha sonra “Başka protesto etmek isteyen var mı” diye sorduğunu bildirdi. Sözlerine devam eden başbakan, yönetimle ilgili şikayeti olanların hükümete ait yerel birimlere giderek şikayet dilekçesi verebileceğini söyledi.

Mayıs ayındaki askeri darbenin ardından Taylandlılar, bu işareti sık sık protesto amacıyla kullandı. Yalnızca 3 parmaklarını birleştirip havaya kaldıran Taylandlılar, bu yolla sessizce protestoda bulunuyorlar. Tayland ordusu Haziran ayında bir açıklama yaparak, bu işareti yapanları uyaracağını, uyarıya uymayanları ise tutuklayacağını duyurmuştu.

Ülkede aylar süren politik çıkmazlar ve huzursuzluğun ardından General Prayut Chan-o-cha liderliğindeki ordu Mayıs darbe yapmıştı. Chan-o-cha Ağustos ayında ise Başbakan seçilmişti. Taylandlılar o günden beri darbeyi büyük kitleler halinde protesto ediyor.

3 PARMAĞIN SIRRI NE?

Aynı isimli filmden uyarlanan bilimkurgu filmi Açlık Oyunları'nda halk, diktatör Başkan Snow'u protesto etmek için üç parmağını bitişik olarak havaya kaldırıyordu. Başrollerini Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth ve Josh Hutcherson'ın paylaştığı serinin 3. filmi olan Alaycı Kuş Bölüm 1, bu cuma vizyona girecek. Popüler bir görüşe göre bu 3 parmaklı işaret, Fransız Devrimi'nin ardından dünyaya yayılan ve Fransa bayrağında da üç renkle sembolize edilen "özgürlük, eşitlik ve kardeşlik" değerlerini ifade ediyor. Taylandlılar da bu yaz boyunca süren darbe karşıtı gösterilerd ebu işareti kullandı.

Çeviri: Eda Utku/Radikal