İspanya'da uzun zaman gündemde kalan olayda, 21 yaşındaki hukuk fakültesi öğrencisi Antonio Meno, 3 Temmuz 1989 tarihinde burnundan estetik ameliyatı olmak için yapılan genel anestezi sonucunda vücudu felç olup, akli dengesini kaybetmişti. Antonio Meno'nun, normalde 20-25 dakika olması gerektiği söylenen anestezide 1 saat kaldığı belirtilmişti.

22 yıl süren hukuk mücadelesinde ilk karar 1993 yılında verilirken, anesteziyi yapan Madrid'deki hastanenin, Meno'nun ailesine 175 milyon peseta (yaklaşık 1 milyon avro) tazminat ödemesi öngörülmüştü. Ancak daha sonra hastanenin karara yaptığı itiraz bir üst mahkeme tarafından haklı bulunmuş ve tazminat kararı geri alınmıştı.

Meno'nun ailesinin daha sonra yürüttüğü yasal girişimler de olumlu sonuçlanmazken, 2009 yılında Yüksek Mahkeme, adli masraflardan ötürü Meno'nun ailesini 400 bin avro ödemeye mahkum etmişti. Kamuoyunun desteğini de arkasına alarak karara itiraz eden ve 522 gün boyunca Madrid'deki Adalet Bakanlığı'nın binasının karşısında yol üzerinde kurdukları bir çadırda yaşayan Meno ve ailesi, bugün yapılan toplantıda hastanenin sigorta şirketleriyle anlaşmaya vardı.

Yeni bir hukuki süreç yaşanmaması için taraflar arasında karşılıklı olarak varılan anlaşma gereği, hastanenin çalıştığı 6 sigorta şirketinin, Meno'nun ailesine toplam 1 milyon 75 bin avro ödeyeceği duyuruldu. Ancak, avukatlarının tavsiyelerini dinleyerek anlaşmayı kabul etmek zorunda kalan Meno'nun ailesi, toplantı salonundan gözyaşlarıyla ayrıldı.

Meno'nun annesi 65 yaşındaki Juana Ortega, basına yaptığı kısa açıklamada "Kendimi, oğlumu satmış ve gururum kırılmış gibi hissediyorum. Ama bu yaşananlara daha fazla tahammül edemeyeceğim" derken, "Oğluma yaptıkları parayla ödenecek birşey değil. Anestezi uzmanının suçunu ödemek, yalanların kurbanı olan sigorta şirketlerine kaldı" diye konuştu.


ahaber