SELÇUK GÜLTAŞLI
 
Huhne, 2003’te arabasıyla hız sınırını aşar, ehliyetine el konulmaması için de ihlali eşi Vicky Pryce üstlenir. Bakanın kendisinin bile unuttuğu bu olay, 2011’de boşandığı Pryce’in on yıl önce yaşananları basın ile paylaşması sonucu ortaya çıkar. Bütün koltuklarından olan Bakan Huhne ile eski eşi, ‘adaletin tecellisini engelleme’ suçundan şimdi cezaevinde yatıyor.
 
Oxford mezunu, Liberal Demokrat Parti’nin liderliğini kıl payı kaçırmış ama liderliğe hâlâ namzet Chris Huhne, 2003’te Avrupa Parlamentosu (AP) üyesiyken Strasbourg’dan dönüşünde hız sınırını aşıyor. Ehliyetine el konulmaması için karısından yapılan ihlalin karşılığı olan 3 ceza puanını üstlenmesini rica ediyor. 19 yıllık karısı da polisten gelen belgelere hızı kendisinin yaptığını yazıp postaya veriyor.
 
Sonrasında bu hadiseyi unutan Huhne, siyasi kariyerinde basamakları hızla tırmanıyor. Önce AP’den İngiliz Meclisi’ne transfer oluyor, 2010’da da enerji bakanlığı koltuğuna oturuyor. Bakan olduktan bir ay sonra da gayri-meşru bir ilişki içerisinde olduğu yansıyor İngiliz basınına. İngiltere’nin muteber iktisatçılarından karısı Vicky Pryce derhal boşanma davası açıyor. 26 yıllık evlilikleri 2011’de son buluyor.
 
Hikâye buraya kadar son derece sıradan. Ancak terk edilen eş Pryce, soluğu bir gazetede alıyor ve 2003’te olanları e-mektuplar, SMS mesajları dâhil en ince teferruatına kadar paylaşıyor.
 
Haberler İngiliz basınında patladığında istikbal vaat eden kariyerinin daha başında olduğunu düşünen Huhne, art arda tekzipler yayınladı. Meselenin büyümemesi için İngiltere’nin en iyi avukatlarını tuttu. İşini ciddiye alan İngiliz polisi ve yargısı ise konu trafik cezası gibi görünse de asıl büyük meselenin bir bakanın adaleti kandırmaya teşebbüsü olduğuna hükmetti ve işin peşini bırakmadı. Sonuç olarak olay ilk patlak verdiğinde bütün iddiaları inkâr eden Huhne önce bakanlıktan, geçtiğimiz ay da milletvekilliğinden istifa etti. Evvelki gece hapse girmeden önce verdiği ve neredeyse bütün İngiltere televizyonlarında yayınlanan mülakatında da İngiliz halkına, polisine ve adaletine “sürekli yalan söylediğini” itiraf etti. Bakan Huhne ve eski eşi, adaletin tecellisini engellemekten 8’er ay hapse mahkûm oldu. Olağanüstü bir gelişme olmazsa her ikisi de en az 4 ay hapiste kalacak.