Şirketini kurarken başta eski eşi olmak üzere pek çok kişiden hisse karşılığı sermaye topladığı iddia edilen Türk asıllı işadamı Hamdi Ulukaya’nın şirketin ismini değiştirerek paraları daha sonra kurduğu Chobani’ye aktarıp, yatırımcılara firmasının battığını söylediği iddia edildi. Öte yandan geçtiğimiz bazı yoğurt ürünlerinde küf çıktığı haberleri ABD medyasına konu olunca, 11 milyar dolarlık okul pazarına girme hayali de tehlikeye düştü. ABD basınında son yer alan haberlere göre Chobani yoğurtlarındaki küften zehirlenip hastaneye başvuranların sayısının 89’a ulaştığı kaydedildi.
 
KÜFLÜ YOĞURTLARDAN 89 KİŞİ ZEHİRLENDİ
Yunan yoğurdu sloganı ile kısa sürede ABD’nin ileri gelen marketlerinin aranan ürünü haline getirdiği Chobani yoğurtlarında küf çıkması ve sosyal medyada oluşan şikayetler üzerine bazı ürünlerini raflardan kaldıran Ulukaya, küflü yoğurtları yiyen 89 kişinin mide rahatsızlığı şikayeti ile hastaneye yatırılması üzerine yüklü bir tazminat davası ile de karşı karşıya kaldı.
 
Giderek artan şikayetler üzerine son kullanma tarihi 9/11/2013 – 10/7/2013 arası olan 25 türdeki tüm ürünlerini raflardan geri çeken Ulukaya, ABD’nin yaklaşık 100 bin okulun mönüsüne koymayı düşündüğü 11 milyar dolarlık ihale yarışından elenme riskiyle yüz yüze kaldı.
 
11 MİLYAR DOLARLIK OKUL KAFETARYALARI PAZARI TEHLİKEYE GİRDİ
ABD’nin New York eyaletinde bulunan üretim tesisleri yüzünden geçtiğimiz ay New York senatörleri Chuch Schumer ve Kristen Gillibrand’inde desteğini almayı başaran Ulukaya, bununla da yetinmeyerek Washington’da bir lobi firması ile anlaşmıştı. ABD yoğurt pazarındaki yüzde 19.12lik payı sayesinde 11 milyar dolarlık hükümet pastasından önemli bir pay almayı amaçlayan yoğurt kralı Ulukaya, küflü çıkan bazı yoğurtları dışında, geçmişte firmasını kurarken aldığı yatırımcı ortaklarını dolandırdığı iddiasıyla da 2 milyar dolardan fazla bir tazminat davası ile yargılanacak.
 
NEW YORK’TAKİ MARKETLER KRALI TÜRK DE DOLANDIRICILIK DAVASI AÇTI
Ulukaya’nın 1997 yılında evlendikten 2 yıl sonra kendisini boşayan New York’ta çocuk doktoru olarak çalışan Ayşe Giray, açtığı davada Chobani’ firmasından 1.5 milyar dolar istedi. Çiftin evliklerinin ilk yılında “Euphrates” (Fırat) isimli peynir firmasını kurdukları, harcamaları Giray’ın bankalardan aldığı toplam 200 bin dolarlık krediler sayesinde karşılandığı 1999 yılında çiftin boşanmalarına rağmen iş ortaklıklarını sürdürdükleri, 2002-2003 yıllarında da Giray’ın şirketin sermayesini büyütmek için 300 bin dolar daha yatırdığı, böylece, şirketin yoğurt üretimi de dâhil olmak üzere yelpazesini genişlettiği ve Giray’ın yüzde 53 hisseye sahip olduğu iddia edildi. Bu rakamın ise firmanın bugünkü değerini bakıldığında 1.5 milyar dolar’a ulaştığı kaydedildi.
 
Ulukaya’ya dava açanlar arasına Nerw York’taki “Garden of Eden” süpermarketler zincirinin Türk sahibi Mustafa Coşkun da eklendi. Manhattan’ın marketler kralı Coşkun’un vatandaşı Ulukaya’nın 2006 yılında “Chobani”’den önce kurduğu “Euphrates” firmasına 600 bin dolar yatırım yaptığı, ancak tıpkı eşi Giray’ın şikayetinde olduğu gibi Ulukaya’nın buraya yatırılan paraları, bu firmayı iflas gösterip yeni kurduğu Chobani’ye aktardığı iddia edildi.