NEW YORK (ANKA) - Türkiye-AB ilişkileri yoğun bir biçimde gündemde olduğu bu hafta, ABD'ye Brüksel'e uyarı geldi. New York Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı Roger Cohen, AB'nin Arap dünyasındaki gelişmelere takındığı tavrını sert dille eleştirirken "Türkiye'nin içinde olduğu bir Birlik, Arap uyanışının karşısındaki o kadar sakar olmazdı" yorumunu yaptı.
Roger Cohen "Berlusconi'nin Arap Dansçısı" başlığını kullandığı yazısında Avrupa'nın Arap dünyasındaki ayaklamalarının karşısında takındığı tavrını sert dille eleştirirken İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin, "Kuzey Afrika işlerine kişisel katkısından 17 yaşındaki Faslı bir dansçı ile iddia edilen ilişkisinden ibaret olduğu"nu öne sürdü.
Bu çerçevede Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un yok olan Avrupa hayaline ilişkin makalesine dikkat çeken Cohen, AB'nin Türkiye'ye karşı sürdürdüğü tutumunu şu sözler ile de eleştirdi:
"Avrupa Birliği, üyeliğinin kıtayı, Orhan Pamuk'un anlattığı dar görüşlülüğünden uzaklaşmaya yardımcı olacağı Türkiye'yi kabul ederek, kapısındaki Müslüman dünyası ile ilişkileri gözden geçirmeli. Hızlı büyüyen Türkiye'nin, hala üye olmak istediğinden emin değilim. Bir kişiyi kapıda yeterince uzun bir süre tutarsanız, sonunda geri gider. Ancak Türkiye'nin içinde olduğu bir Birlik, Arap uyanışının karşısında o kadar sakar olmazdı."