Uzmanların en çok dikkat çektiği konu, davanın ABD’de açılmış olması. Bu nedenle bunun sadece bir ticari dava olmadığı, çok daha kapsamlı uluslararası ve diplomatik boyutlara sahip bir süreç olduğu ifade ediliyor.

Turkcell’in davayı ABD’de açmasının hukuki dayanağını, ABD Yüksek Mahkemesi’ne Nijeryalı bir grubun Shell aleyhine açmış olduğu bir dava oluşturuyor. Turkcell, dava başvurusunda, “her iki şirketin de ABD’de yoğun ticari faaliyetleri” olduğu gerekçesiyle davayı Washington’da açtığını ifade etmişti.


MTN’in de savunmasını “bu davanın görüleceği platform burası değildir” tezi üzerine kuracağı belirtiliyor. Davadaki iddiaların ötesinde, davanın izleyeceği hukuki sürecin de devletlerarası ilişkilerde önemli gelişmelere yol açması bekleniyor.


MTN’İN BAŞI DERTTE

Turkcell’in dava dosyasında yer alan iddialar, Güney Afrika kamuoyunda büyük yankı buldu. 


MTN’in Güney Afrika’nın dış politikasını etkilediği gerekçesiyle şirket hakkında resmi soruşturma başlatılabileceği açıklandı. 


Güney Afrika basınında yer alan haberlere göre, Başsavcısı Thuli Madonsela, “Mevcut yasalar, başsavcılığın soruşturma açmasına olanak tanıyor. Ancak nihai karar henüz verilmiş değil. Ya kendi soruşturmamızı açabiliriz ya da polisin incelemesinin tamamlanmasını bekleyebiliriz” dedi. 


MTN de Turkcell’in açtığı davanın ardından kendi iç soruşturmasını başlatmıştı.




Hürriyet