İtalya’da, çalışanlarının maaşlarını ödeyebilmek için vergilerini ödemeyen bir fabrikatörün, iyi niyetle bunu yapmasına karşın, yine de 4 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

İtalya’nın Torino kenti yakınlarında prefabrik ürünler üreten bir fabrikanın sahibi vergi kaçırmakla suçlanınca, ilginç bir savunmayla mahkemenin karşısına çıktı.

2006 yılına ait 258 bin Euro tutarındaki vergilerini ödemeyen işadamı bunun gerekçesini, “Maddi sıkıntı içindeydik. Ya çalışanlarımın maaşını ödeyecektim ya da vergilerimi. Ben maaşları ödemeyi ve çalışanlarımı işsiz bırakmamayı tercih ettim. Yani bu seçimi yapmaya zorunluydum” diye açıkladı.

Ciddi maddi sıkıntı içine giren söz konusu işadamının, bu şekilde 1 yıl daha çalışanlarının maaşını ödeyebildiği belirlendi.

“İŞİNİ KAYBETMESİ KİŞİYE AĞIR ZARAR VERMEZ”

İtalyan yasalarına göre bu tür bir suçu, kendine ya da başkalarına ağır zarar verebilecek bir durumdan doğan gerekçeyle işlemesi halinde sanığın, cezasız bırakılmasına olanak tanınıyor.

Ancak mahkeme, “İşini kaybetmesi, kişiye ağır hasar vermez” gerekçesiyle, söz konusu işadamını 4 ay hapis cezasına çarptırdı. En üst mahkeme olan Yargıtay da bu cezayı onadı.

Yargıtay, nihai nitelik taşıyan kararında Anayasa’nın, çalışma hakkını garanti altına aldığını vurgulasa da, bu vakada fabrikatörün cezalandırılması gerektiğine hükmetti. (Esma Çakır/Roma) DHA