(Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra) -- Yaklaşık bir buçuk saat süren temyiz duruşmasında yargıç, Westminster Asliye Hukuk Mahkemesinin önceki gün Assange'ın 200 bini mahkemede ödenmesi koşuluyla toplam 240 bin sterlin kefaletle şartlı tahliye kararını haklı buldu.

Assange'ın avukatı Mark Stephens, "Julian'ın bugün serbest bırakılmasını bekliyoruz. Hukuk ekibimiz bunun için elinden geleni yapıyor" dedi.

Assange'ın serbest bırakılması için gereken kefalet miktarını ve gerekli evrakları hazırlamaya çalıştıklarını söyleyen Stephens, "Julian'ın bugün serbest bırakılmasını bekliyoruz. Hukuk ekibimiz bunun için elinden geleni yapıyor. En kötü ihtimal işlemlerin gecikmesiyle Julian yarın serbest bırakılacaktır" diye konuştu.

İadesi görüşülecek

Wikileaks'in kurucusunun 11 Ocak 2011'de başlayacak hukuk sürecinde ise İsveç'e iadesi konusunun görüşülmeye başlanması bekleniyor.

Assange'a (39) yönelik suçlamaların Wikileaks'in yayımladığı belgelerle ilgili olmadığı söylense de, Assange'ın avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu savunuyor. İsveç, Assange'ı iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini istiyor.

İtiraz eden İngiliz savcılarmış

Bu arada, İngiliz basını, Assange ile ilgili kararı temyize götüren tarafın sanılanın aksine İsveç makamları değil, İngiliz Savcılığı olduğunu yazdı.

Salı günü konuyla ilgili yapılan açıklamada, İsveç'in itirazı nedeniyle Assange'ın hapiste kalacağı söylenmişti.

Ancak Guardian gazetesinin haberine göre; İsveç cephesinden gelen "Biz böyle bir itirazda bulunmadık" açıklaması kafaları karıştırdı.  

Son bilgi ise, WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın kefaletle serbest bırakılmasına İsveç'in değil İngiliz savcıların itiraz ettiklerinin resmen doğrulandığı yönünde.

İsveç Savcılığı'ndan bir sözcü konuyla ilgili açıklamasında, “Assange’ın kefaletle serbest bırakılması kararına itiraz etme kararı tamamen İngilizlere aittir” dedi