Savcılar, doğru dürüst suçlayacak bir kanıt aradılar. Sonunda 719.40 Euro’luk otel parasını ödeyen arkadaşına bir film projesinde iltimas geçilmesini sağladığını öne sürdüler. Ve Christian Wulff dün yargıç önüne çıktı.

Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff hakkında “menfaat sağlama” suçlamasıyla açılan dava, dün Hannover Eyalet Mahkemesi’nde başladı. Böylece, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya’da ilk kez cumhurbaşkanlığı yapmış biri yargı önüne çıkmış oldu. Wulff mahkemeye girerken, davanın kendisi için onur mücadelesi olduğunu belirterek, “Benim için kolay bir gün değil. Ama çok eminim en ufak bir şüpheye yer bırakmadan tüm iddiaları çürüteceğim. Çünkü görevimde hiçbir yanlışım olmadı” dedi. Wulff’un duruşmaya ceket yakasında kendisine daha önce verilen Federal Liyakat Nişanı ile gelmesi dikkat çekti.

ADALET KONUŞSUN: 45 dakika boyunca kendisiyle ilgili iddianameyi dikkatlice dinleyen Wulff, söz alarak suçsuz olduğunu söyledi. Wulff, “Ailemin ve benim aldığımız yaranın izi belki ömür boyunca kalacaktır” dedi. Davaya gelecek perşembe günü devam edilmesine karar verildi. İddianamede, film yapımcısı David Groenewold’ın 2008’de Münih’te düzenlenen dünyanın en büyük bira şenliği olan “Ekim Şenliği”ne (Oktoberfest) katılan Wulff ve eşinin 510 euroluk otel masrafını ve 209,40 euro tutan akşam yemeğini ödediği belirtiliyor. O dönemde Aşağı Saksonya Başbakanı olan Wulff’un bunun karşılığında Groenewold’a bir film projesi için sponsor sağladığı iddia ediliyor. Groenewold da Wulff gibi yargı önünde. Savcılık Wulff ve Groenewold’a 20 bin Euro ceza ödemeleri halinde dava açmama teklifinde bulunmuştu. Ancak 3 yıla kadar hapis cezasına rağmen Wulff, “onurum söz konusu” diyerek bu teklifi reddetmişti.

Yetmedi mi

Christian Wulff hakkındaki en ciddi suçlamalardan biri Aşağı Saksonya Başbakanı olduğu dönemde bir arkadaşından 500 bin euro ucuza ev kredisi almasıyla ilgili mahkemeye yanıltıcı ifade vermesiydi. Bu iddianın Bild Gazetesi’nde yayınlanacağını öğrenen Wulff’un gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann’ın telesekreterine tehdit içerikli bir mesaj bıraktığı ortaya çıkmıştı.Yolsuzluk iddiaları ve bu mesaj, Türkler arasında çok sevilen Wulff’un istifaya giden sürecini başlattı. 2012 Şubat ayında Wulff, güzel eşi Bettina ile basın toplantısı düzenleyerek istifasını açıkladı.Kai Diekmann, dün davayı eleştiren bir yazı kaleme aldı. Diekmann, çöpçü ve bir siyasetçinin yasalar önünde eşit olduğunu, soruşturma açılmasının doğru olduğunu, ancak bu davanın yanlış olduğunu savundu. Diekmann, “Geniş çaplı soruşturma sonrasında kala kala719.40 euroya satın alındığına dair bir iddia ortada kaldı. Bir cumhurbaşkanı bunun için kendini satar mı” diyerek savcıların bir şey bulamayınca bunu gündeme getirdiklerine dikkat çekti.
Bremen Üniversitesi’nden siyaset uzmanı Lothar Probst, “Sanırım Elysee Sarayı ya da İtalya’da politikacılar benzer suçlamalardan istifa etmezdi. Siyasi çıkarlar ve medya birlikte çalışarak hukuki açıdan çok yanlış bir şey yapmamış birini düşürdüler” dedi.