Hannover mahkemesi, ülke tarihinde ilk kez bir eski cumhurbaşkanının yargılandığı davada beraat kararı verdi.

Christian Wulff, Aşağı Saksonya eyaleti başbakanı olduğu 2008'de Münih'teki bira festivaline katılmıştı. Wulff'un burada yaptığı 700 euro'luk masrafı bir film yapımcısına ödettiği öne sürülmüştü.

Hannover Eyalet Mahkemesi'nde 14 Kasım 2013'ten bu yana görülen davada kararını bugün açıklayan hakim Frank Rosenow, mahkeme heyetinin Wulff hakkında öne sürülen suçlamaları destekleyecek hiçbir bir kanıt bulunmadığını bildirdi. Rosenow, "çıkar sağlama" suçlamasıyla yargılanan eski Almanya Cumhurbaşkanı Wulff hakkında beraat kararı verildiğini söyledi.
     
Davada daha önce savcılığın yaptığı uzlaşma önerisini geri çeviren Wulff, suçlamaların asılsız olduğunun mahkeme tarafından tescil edilmesini istediğini vurgulamıştı. Bu kararın ardından savcılığın, bugün açıklanan karar hakkında üst mahkemeye temyiz başvurusu yapma hakkı bulunuyor ancak bunun için savcılığın yargılamada usul hatası yapıldığını kanıtlaması gerekiyor.
     
Dava kapsamında bugüne kadar Wulff'un ayrı yaşadığı eşi Bettina Wulff'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi tanık olarak dinlenmişti.
     
2010 yılında cumhurbaşkanı seçilen Christian Wulff, geçmişte Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı olduğu dönemde bir iş adamının eşinden aldığı düşük faizli kredi ve iş adamlarının villasında yaptığı tatillerinin ortaya çıkmasının ardından 17 Şubat 2012'de görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.


CİHAN - AA