Ülke genelinde tansiyon çok yüksek ve bugün protestoların en güçlü yapıldığı günlerden Cuma. Müslüman Kardeşler’in haftasonu yapılacak olan başkanlık seçimlerinin güçlü adayı Muhammed Mursi, “Kararı saygıyla karşılayalım” açıklaması yaptı, ama halk tepkisini görünce üslubunu sertleştirdi.
Müslüman Kardeşler'in desteklediği Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Mursi, Anayasa Mahkemesi’nin meclisin üçte birini oluşturan 166 Bağımsız milletvekilinin düşürmesi ve meclisi feshetme kararı ile ilgili ilk açıklamasında, "Devlet  kurumlarına ve kuvvetler ayrılığı prensibine saygımdan, Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygı duyuyorum" dedikten sonra gece yaptığı açıklamada tonunu sertleştirdi. 

OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ

Mursi önce "Tüm Mısır halkını sandıklara davet ediyorum" dedikten sonra "Seçimde yapılacak herhangi bir hile, halkın sokaklara dökülerek 25 Ocak Devrimi'nin hedeflerinin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır” dedi.  

Kahire’yi çevreleyen yollarla büyük bulvar, kavşak ve anayollarda dev ışıklı panolarla halkı kendisine oy vermeye çağıran Mursi açıklamasında, "Hayatım pahasına bile olsa Mısır halkına hizmet edeceğim" sözlerine yer verdi. 

Anayasa Mahkemesi’nin kararı Mısır’da zaten gergin olan tansiyonu daha da yükseltti. Meclis önünde alınan büyük güvenlik önlemlerine rağmen protestolar önlenemedi ve gece geç vakitlere kadar sürdü.  

Tahrir Meydanı'nı da dolduran binlerce kişi ellerinde Mısır bayrakları ve pankartlarla kararı kınadı. Gençlerin ellerindeki panolardaki karikatürlerde, Mübarek döneminin son Başbakanı Ahmet Şefik'in seçimlere katılmasına karar verilmesine  "Oldu bittiye getirildi" denilerek tepki gösterildi.  

Protestocular geceyarısından sonra dağıldı ancak tüm güvenlik önlemlerine rağmen cuma namazının ardından protestoların artarak devam etmesi bekleniyor.

TAHRİR'DE SİVİL POLİS GÖZ AÇTIRMIYOR

Cuma namazı dolayısıyla Tahrir Meydanı’nın etrafında yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. Hava sıcaklığı 42 derece. Ancak Tahrir’de yine de bir panayır havası var. 

Bir tarafta el arabalarında Amerikan sigarası satan sokak satıcıları, öte yanda ‘Yargı Devrimi’ni manşetlerine taşıyan gazetelerin satıldığı standlar. Tabi giyimlerinden yabancıları tanıyıp yanlarına yanaşarak sohbet eden sivil polis ve istihbaratçıları da unutmamak lazım.




Muammer ELVEREN/Hürriyet