İşçi Partisi (PvdA) üyesi Bozkurt, Hollanda;nın Apeldoorn kentinde katıldığı, "AB'nin geleceği. Türkiye ile mi, Türkiyesiz mi?" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, mevcut anayasanın Türkiye;ye yeterli olmadığını ve değişmesi gerektiğini kaydetti. 

Türkiye;deki demokratikleşme sürecinde yeni anayasanın önemli bir yer işgal ettiğini belirten Bozkurt, 1982;den kalma anayasanın Türkiye;ye dar geldiğini, dolayısıyla özgürlükleri öncelik alan yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

Bu konuda yapılan çalışmaların olduğunu ve bunları önemsediklerine de dikkati çeken Bozkurt, yeni anayasanın yapılma sürecine tüm toplumun destek vermesi gerektiği üzerinde durdu. "Duyduğum kadarıyla bu süreç başlamış. Toplantılar filan yapılıyor" diyen Bozkurt şöyle devam etti: 

"Umarım Türkiye;deki bütün sivil toplumu, değişik grupları içine alan bir süreç olsun bu. Çünkü bütün Türkiye'nin anayasası olacaktır yapılacak olan. Biz yeni anayasa sürecini tabii ki yakından takip ediyoruz. Ama süreç Türkiye;nin süreci, Türkiye;deki halk bu anayasaya katkı vermeli. Bizim için önemli olan özgürlüklerdir. Yeni anayasa 'reform sürecini nasıl destekler', budur önemli olan. Dolayısıyla halk ve ne kadar grup bu işin içine katılırsa o kadarda iyi olur. Farklılıkların olmasını çok önemli buluyorum demek ki herkes bu sürece katılmak istiyor. Sadece belli gruplar değil herkes bu anayasayı sahiplenmek istiyor. Bence çok olumlu bir şey." 

-Hollanda Türkiye ilişkileri- 

Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yıldönümü dolayısıyla yapılan etkinliklerin iki ülke halklarını birbirine yakınlaştırdığını da anlatan Emine Bozkurt, bu sayede Hollanda;da Türkiye;yi, Türkiye;de de Hollanda;yı anlatma fırsatı doğduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül;ün gelecek hafta Hollanda;ya yapacağı resmi ziyaret ve ardından Hollanda Kraliçesi Beatrix;in Türkiye gezisinin oldukça önemli olduğunu kaydeden Bozkurt, bu tür etkinliklerin Hollanda;daki Türklere güç ve gurur verdiğini dile getirdi. 

"Bu kutlamalar bize güven veriyor" diyen AP üyesi Bozkurt, "Bunu iyi bir fırsat olarak değerlendirmek lazım. Bugün bile Türklerle ilgili bilinmeyen şeyler var. Baktığımız zaman Türklerin ilk Hollanda;ya geldiği dönemlerde millet çok meraklıydı. Bu merak son zamanlarda değişti. Siyasi değişikliklerden dolayı atmosfer değişti maalesef. Şimdi baktığımız zaman Türk asıllı gençler kendilerini her zaman aynı şekilde rahat hissetmiyorlar. Bunun değişmesi lazım. Çünkü bunlar bizim için çok parlak gençler. Bunların Türkiye;ye dönmesini istemiyoruz. Burada doğmuş yaşamış olan gençler niye gitsinler. Biz de buranın vatandaşıyız ve kendimizi rahat hissetmemiz lazım. Bir birimizle görüşmemiz, tanışmamız, iletişim ve diyalog içinde olmamız lazım" diye konuştu.



AA