SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinde yaşanan olayları değerlendirdiği konuşmasında, halkına güvendiğini söyledi. Şam Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Esad, Ağustos ayında yapılacak seçimlerle yeni bir meclisin oluşacağını ifade ederek, Anayasa değişikliğinin bu yılın sonuna doğru tamamlanacağını söyledi. Esad, ortalıkta pek çok dedikodu dolaştığını ancak kendisi için dedikodulardan çok, yarattığı etkinin önemli olduğunu  belirtti. Ellerine yeni bilgiler geldiğini vurgulayan Suriye Lideri “Söylentilere gelince, emin olun ki bunlar gerçek değil. Ülkemiz için çok anlamlı ve önemli bir noktada bir araya geliyoruz. Geçmişte dökülen bütün kanlar ve açılan bütün yaralardan yepyeni ve parlak ve Suriye yaratacağız” diye konuştu.

Sabotajcı grup mikrop gibi 

Devlet televizyonundan halka hitap eden Esad, halkın meşru ihtiyaçlarıyla sabotajcılarınkini ayırt etmeleri gerektiğini ifade etti. “Sabotajcıları” yasal reformlarla ilgili hareketi sömürmeye çalışmakla suçlayan Esad, sabotajcıların “küçük bir grup” olduğunu, ancak verdikleri zararın büyük olduğunu, barışçıl protestolara sızdıklarını kaydetti. Esad, ülkede son aylarda yaşanan şiddet olaylarını kastederek, “Bu olayların faillerinin kimler olduğu ortaya çıkarılmalı, ülkemiz mikroplardan temizlenmeli” dedi. Esad, Adalet Bakanlığından son affın genişletilmesi için çalışmasını isteyeceğini de bildirdi.

Devlet intikam almaz, dönün

Esad, Türkiye’ye giden Suriyelilere dönmeleri çağrısında bulunarak, “Devlet intikam alacak diyenlere inanmayın. Geri dönün. Devlet sizi kucaklayacak. Sizi aramızda mutlu vatandaş olarak görmek istiyoruz” dedi. Devlet televizyonundan halka hitap eden Esad, parlamento seçimlerinin Ağustos ayında yapılacağını, reform paketinin ise Eylül ayında tamamlanacağını söyledi. Esad, bir ay içinde anayasa reform çalışmaları ve tavsiyelerle ilgili komitelerin oluşturulacağını da kaydetti.Suriye’yi bekleyen en büyük tehlikenin ekonominin zayıflaması ya da çökmesi olduğunu hatırlatan Esad, temel sorunun “psikolojik” olduğunu öne sürdü. Silah taşıyan kişilerle siyasi bir çözümün muhtemel olmadığını belirten Esad, Suriyelilerden, krizler aylar hatta yıllar sürse bile durumun normale dönmesi çalışmalarına yardım etmesini istedi.

En geç yıl sonuna kadar tamam

Anayasa değişikliği ile ilgili konuşan Suriye lideri, Anayasa değişikliği konusunun farklı bir durum olduğunu söyledi. Esad, “Eğer yeni meclis Ağustos ayında seçilirse, vakit kaybetmeden Anayasada düzenleme çalışmalarına başlayacak. Eğer ertelenmesi söz konusu olursa tüm bu çalışmalar bu yılın sonunda tamamlanmış olacak. Yani 5 ay içinde sonuçlanmış olacak. Ancak tüm anayasayı değiştirip yeni bir anayasa ortaya koymak istiyorsak o zaman durum farlı olur. O zaman Anayasa hazırlanarak referanduma sunulması gerekir. Ancak şu an yapacağımız iş Anayasa değişikliği ile ilgili bir komisyon kurmak olacak. Bu komisyon önümüzdeki günlerde çalışmalara başlar. Biz de bir ay gibi bir süre veririz. Bu bir ayın yeteceğini sanıyorum. Yapılacak çalışmalar diyaloga açılır ardından zaman cetveli ortaya çıkar. 3 ay veya 5 ay gibi bir süre mi olacak bu konuda çalışmalar sürdürülür ve sonuçlanır. Yani en geç yılın sonuna kadar tamamlanmış olur.” şeklinde konuştu. ŞAM

Esad söylemesi gerekenleri satır arasına sıkıştırdı, ‘Yetmez ama evet’ diyorum

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın söylemesi gerekenleri satır arasına sıkıştırdığını belirtti ve ilk değerlendirmesinin ‘yetmez ama evet’ şeklinde olduğunu söyledi. Gül, Türkiye’de anayasa değişikliği yapılırken ‘yetmez ama evet’ dendiğini ve Esad’ın konuşmasını dinlediğinde yakın çevresine bu değerlendirmeyi yaptığını belirterek, “Daha net mesajlar vermeli ve demokraik ortam sunmalı. Esad birçok şey söylüyor ama bunların çoğu satır arasında. Artık açık ve net olmalı. Çok partili sisteme geçildiğini anlatmalı ve mesajları halka net şekilde vermeli” dedi. Gül, Ortadoğu Başdanışmanını Erşat Hürmüzlü’yü de Suriyeli mültecilerin kaldığı Hatay’a gönderme kararı aldı. Başdanışman Hürmüzlü, bugün Hatay’da kurulan ve Suriyeli misafirlerin ağırlandığı çadırkentlerde inceleme yapacak. Erşat Hürmüzlü, Esad’a uzun süredir taahhüttü bulunduğu reformları bir hafta içinde uygulaması çağrısında bulundu. (Star)