Temyiz mahkemesi, Haziran 2010’da sonuçlanan ve Viacom’un bir milyar dolar tazminat talebinin geri çevrildiği davanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi. Viacom, telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle YouTube’dan rekor tazminat etmiş, davanın düşmesi dünyanın en büyük video paylaşım sitesi için büyük bir zafer olarak kabul edilmişti.


YouTube ve Google, beş yıl önce başlayan ve ilk raundu iki yıl önce sonuçlanan davada, Digital Millennium Copyright Yasası (DCMA) sayesinde tazminat ödemekten kurtulmuştu. Yasa, kullanıcılar telif haklarını ihlal ederek video paylaşsa bile, bunun fark edilmesinin ardından söz konusu videoların kaldırılması halinde suç işlenmediğini kabul ediyordu.



ARTIK SUÇ SAYILABİLECEK


Temyiz mahkemesi, Digital Millennium Copyright Yasası’nın YouTube’a sağladığı korumanın yetersiz olduğuna karar vererek, “Bir jüri, YouTube’un sayfasına yüklenen materyalin telif haklarını ihlal ettiği ve bu eylemden haberdar olduğuna karar verebilir” açıklamasında bulundu.


YouTube’un aleyhine alınan karar, medya ve teknoloji şirketleri için de çok olumsuz sonuçlar getirebilir. DMCA yasası, medya ve teknoloji şirketlerine kullandıkları materyal açısından büyük bir kolaylık sağlarken, telif hakları ihlallerinin külfetini polisin omzuna yüklemişti.




YOUTUBE: BİZİ ETKİLEMEZ


YouTube, temyiz mahkemesinden çıkan kararın ardından şu açıklamayı yaptı: “Viacom’un YouTube’u hedef alan davası, uzun zaman önce siteden çıkarılan çok az miktarda videoyu kapsıyor. Mahkemeden çıkan karar YouTube’un iş yapma şeklini etkilemeyecektir. YouTube, dünyanın dört bir yanında özgür ifadeyi temsil eden güçlü bir forum olarak faaliyetlerine devam edecek.”


Viacom ise şu yorumda bulundu: “Temyiz mahkemesinden çıkan karardan memnuniyet duyuyoruz. Mahkeme, hırsızlığın kanun tarafından korunmadığını açık bir şekilde ifade eden, sağduyulu bir karar aldı.”


Her ne kadar kavga halinde olsalar da, YouTube ve Viacom iş yapmaya devam etti. YouTube, geçtiğimiz hafta Viacom’un anlaşmalı olduğu Paramount Stüdyoları’nın filmlerini göstermek için anlaşmaya varmıştı.




 ntvmsnbc