Çipras, "Zorlu müzakereler bekliyorum, yine de güvenim tam. Söz veriyorum; Yunanistan altı ayda tamamen farklı bir ülke olacak" dedi. Çipras'ın bu açıklamasını AB çevreleri pek de inandırıcı bulmadı.

Euro bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup, bugün Brüksel'de bir araya gelecek ve borç yönetimi, finansman, özelleştirme ve çalışma reformu gibi kısıtlamaları reddetme vaadiyle iktidara gelen Alexis Çipras hükümetiyle ortak bir zemin arayacak. Adının açıklanmasını istemeyen bir Eurogroup yetkilisi, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, dün Tsipras'ın isteği üzerine kendisiyle bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.Yetkilinin, "Başkan Juncker son derece zor bir durumda son bir çaba gösteriyor" demesi, bugünkü toplantıdan fazla bir umut beklenmediği görüşünü yansıtıyor.

Görüşmelerden olumlu sonuç çıkmazsa, Yunanistan'ın eurodan çıkmasını zorunlu hale getirecek bir sıkıntı içine gireceği kaygısı yaygın. Avrupa merkez bankası Başkanı Mario Draghi, Yunanistan'ın kreditörleri AB ve Uluslararası Para Fonu ile anlaşmazlığını gideremezse, eurodan çıkması ihtimali üzerinde konuşmayı reddetti. Draghi sadece, euro bölgesinin kuruluş ilkesinin "üyelik değişmezdir" kuralı olduğunu hatırlattı.

Tsipras, yeni bir anlaşmaya varılana kadar birkaç ay süreli bir köprü anlaşma istiyor. Başta Almanya olmak üzere diğer euro bölgesi üyeleri ise, Yunanistan'ın daha önce aldığı 240 milyar euroluk kurtarma yardımı karşılığından üstlendiği taahhütleri yerine getirmesinde ısrar ediyor.