Radyo Kassel, Almanya'daki 'Zengin' kabul edilen eyaletlerin 'fakir' olarak değerlendirilen eyaletlere mali yardımda bulunma yükümlülüğü getiren 'Robin Hood' veya 'Bütçe denkleştirme' adı verilen yasanın son birkaç yılda hararetli tartışmalara neden olduğunu bildirdi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Maliye Bakanı Walter-Borjans, uygulamanın mutlaka düzeltilmesi gerektiğini, sözleşme süresi içinde Hessen ve Bavyera eyaletlerinin Federal Anayasa Mahkemesi'ne dava açmasının seçim kampanyası manevrası olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararı alan ancak içeriği üzerinde çalışılan başvuru hazırlığı büyük yankı uyandırdı. Son birkaç yılda 'fakir' eyaletlere mali yardımda bulunan 'zengin' eyaletler arasında bütçe denkleştirmesi uygulamasının tartışıldığı ifade edildi.

Mevcut uygulama kapsamında 1990 yılından bu yana 'zengin' eyaletlerin 'fakir' eyaletlere 128 milyar Euro yardım verdiği açıklandı. 2012 yılında sadece Bavyera, Hessen ve Baden Württenberg eyaletleri para ödeyerek diğer eyaletlere 7,9 milyar Euro aktardı. Bunun 3,9 milyarını Bavyera ödedi. Bavyera Başbakanı Hors Seehofer "3 milyar Euro alan, Berlin hükümetini yöneten kişi, yaptığı konuşmada‚ 'Fakiriz ama seksiyiz' dedi. Ben de 'Dayanışmacıyız ama aptal değiliz' diyorum" dedi.


DHA(İD) - İstanbul