Sınav kaygısı nasıl kontrol edilir?
 Bu yıl üniversite sınavına bir milyon 502 bin 605 kişi girecek ancak, hepsi sınav kaygısı belirtileri göstermez. Araştırmalar, adayların yüzde 30’unda sınav kaygısı bulgusuna rastlamış. Hayatlarının iki sınav ve okul puanlarına bağlı olduklarını düşünenlerin sınav kaygısı geliştirme riski, hayatın sadece sınav başarısına bağlı olmadığında, kendi olmanın öneminin farkındalığında olan kişilere göre daha yüksek olacaktır. İç dünyalarını zenginleştirip, besledikleri, yeterli ve gerekli özenle derslerine zaman ayırdıkları, alternatif seçim havuzlarını dolu tuttukları bir döngü, kaygı seviyelerinin dengede kalmasına yardımcı olacaktır.

Aileler ne yapabilir?
 Sınav kaygısı olan bir öğrencide aile desteği çok önemlidir. Aileler çok desteklediklerini veya yeterli düzeyde yardım ettiklerini düşünse de çocukları bunu hissedemiyor olabiliyor. Ailelerin çocuklarının gösterdiği çaba ve emeğe vurgu yapması, olabildiğince hayatlarını fiziksel koşullar (yeme düzeni, lojistik ve ulaşım) anlamında kolaylaştırmaları, stres seviyelerini anladıklarını ve ellerinden geldiğince yanında duracaklarını hissettirmeleri gerekir. Her ailenin dinamiği farklı olsa da özünde “Ne olursa olsun, senin yanındayız ve seni çok seviyoruz” mesajını vererek, kısa ve eleştirel tonda olmayan konuşmalarla; net, duyarlı ve empati içeren yaklaşımları, gençlerin kaygı ve stres seviyelerini dengede tutmalarına yardımcı olabilir.

Sınav günü yaklaştıkça öğrenciler nasıl hareket etmeli?
 Onları strese sokan kişi ve ortamlara mesafeli yaklaşmaları, dikkatlerini kendi yaşam döngülerine çevirmeleri işlevsel olacaktır. Uyku ve beslenme düzeni çok önemli. Kan şekerini dengede tutacak şekilde yeterli ve dengeli beslenmeleri, öğün atlamamaları daha etkili çalışmalarını kolaylaştıracaktır. 23.00-05.00 arasında salgılanan melatonin hormonu, ruh ve beden gelişimleri için çok önemli; o saatlerde uykuda olmaya özen göstermeleri ertesi gün daha dingin ve sağlık hissetmelerine yardımcı olacaktır.

Sınav öncesi neler yapılmalı?
Sınav öncesi, sınava girecekleri yeri görmek genelde rahatlatıcı bir etken olur. Sınava kalan son günler, rutini bozmayacak aktivitiler içinde olmaları gerekir. Dinlenmeye de zaman ayırmaları önemli. Sürekli çalışan bir zihin belli bir yerden sonra alarm haline geçer ya da artan voltajdan kendini korumak için sigorta sistemini devreye sokabilir.

Sınav esnasında neler yapılmalı?
Normalden farklı davranışlar sergilememek gerekir. Öğrencilerin genel tutumlarına uygun devam etmeleri, denemelerde hangi sorularla başlıyorlarsa onlarla başlamaları, zorlandıkları soruları sona bırakmaları ve o bölüm bitince dönüp temiz bir zihinle yeniden bakmaları işlevsel olacaktır. Zorlandıkları yerlerde nefes tutmadan, kendilerine güven duyarak yola devam etmeleri, olumlu görseller canlandırmaları ve bu sınav sonucunda ne olursa olsun, telafisinin mümkün olduğunu akıllarında tutmalarını önemli.

 Haber: BUSE TEKİK - Radikal